Inspectors d’Hisenda carreguen al Senat contra el finançament singular
La presidenta de l’associació professional apunta a la Cambra alta al "desastre total" que suposaria per a Espanya "trencar l’Agència Tributària
La presidenta d’Inspectors d’Hisenda de l’Estat, Ana de la Herrán, va portar ahir al Senat el clamor d’aquesta associació professional contra la fractura de l’Agència Estatal Tributària que resultaria si es compleix al peu de la lletra l’acord entre el PSC i ERC a favor d’un finançament singular per a Catalunya.
"Trencar l’Agència Tributària és abocar Espanya a un desastre total des del punt de vista del nostre sistema tributari", va dir la inspectora després d’argumentar que "la unitat d’acció de l’Agència Tributària no és només eficient, és indispensable per lluitar contra el frau fiscal i garantir la igualtat entre els contribuents".
Segons De la Herrán, "dividir l’Agència Tributària és obrir la porta al caos fiscal i al col·lapse en la lluita contra el frau" i es va preguntar "¿per què trencar una cosa que funciona?". Des del punt de vista dels inspectors d’Hisenda, la proposta de singularitat fiscal per a Catalunya, que inclou cedir a la comunitat autònoma la gestió, recaptació i inspecció de tots els tributs "no té empara constitucional ni justificació tècnica ni de justícia fiscal. És una maniobra política".
De la Herrán va comparèixer en la comissió general de les comunitats autònomes, al Senat. A aquesta comissió han sigut convocats –al llarg de cinc sessions, durant el mes de novembre– una dotzena d’experts (professors i economistes) "per informar sobre les implicacions econòmiques, fiscals, socials i juridicopolítiques en l’Estat autonòmic de l’acord subscrit entre els partits PSC-PSOE i ERC d’impulsar per a Catalunya un sistema de finançament singular que avanci cap a la plena sobirania fiscal", segons queda descrit el propòsit d’aquestes sessions, impulsades per la majoria del PP al Senat.
En la primera jornada dels treballs, ahir, van comparèixer, a més de la presidenta de l’associació d’inspectors, Santiago Lago Peñas, catedràtic de la Universitat de Vigo; Alain Cuenca, director general de l’Institut d’Estudis Fiscals, i Desiderio Romero, catedràtic de la Universitat Rey Juan Carlos.
Sessions posteriors
Notícies relacionadesEn les successives sessions dels dies 12, 13, 18 i 25 de novembre aniran compareixent Ángel de la Fuente, de Fedea; Montserrat Colldeforns i Sol, de la Universitat de Barcelona; Francisco David Adame, de la Universitat de Sevilla; César García Novoa, de la Universitat de Santiago de Compostel·la; Francisco Javier Martín Fernández, de la Universitat Complutense; Miquel Puig i Raposo, economista i exsecretari d’Assumptes Econòmics i Fons Europeus de la Generalitat; Valentí Pich, president del Consell General d’Economistes, i Guillem López Casasnovas, de la Universitat Pompeu Fabra.
Els catedràtics Santiago Lago i Desiderio Romero van coincidir que el model de finançament singular per a Catalunya que s’apunta en l’acord polític entre el PSC i ERC "augmentaria substancialment els ingressos" per a aquesta comunitat autònoma "i reduiria els de la resta de comunitats autònomes o els de l’Estat".
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034