Catalunya impulsa les empreses que volen innovar amb l’ecodisseny
El Premi Catalunya Ecodisseny va dirigit a empreses consolidades i a noves iniciatives
La recaptació del cànon impositiu per l’enviament de residus als abocadors –131 milions el 2023 a Catalunya– es destina a incentius per promoure un canvi en el model de producció. Cada any, la Generalitat atorga al voltant de 100 subvencions a projectes d’economia circular que inclouen iniciatives d’investigació i desenvolupament (R+D), desenvolupament de prototips, experiències pilot, creació de nous productes i models de negoci innovadors.
Així mateix, el Premi Catalunya Ecodisseny, convocat per l’Agència de Residus, té per objectiu posar en valor "l’esforç de dissenyadors i empreses per canviar la manera com es dissenyen i fabriquen els seus productes" a fi de reduir la seva empremta ambiental. Des del 2001 s’han presentat 1.167 candidatures i s’han premiat 47 projectes. Els guardons "serveixen perquè el món del disseny i del medi ambient treballin conjuntament", però també per difondre la importància de l’ecodisseny a les escoles que formen els nous dissenyadors dels productes, explica la directora de l’Àrea d’Economia Circular de l’Agència de Residus de Catalunya, Pilar Chiva.
En un reflex de l’avenç de les solucions que l’ecodisseny pot oferir, l’edició del 2023 va introduir l’avaluació no només de la reducció de residus, sinó també l’extensió de la vida útil dels productes i la incorporació de valor afegit.
Els premis reconeixen tant noves aportacions d’empreses consolidades com les que volen entrar en el mercat. Cafès Novell, Emiliana Design, Simon i Escofet afirmen que no només han obtingut més reconeixement per desenvolupar productes que redueixen l’impacte mediambiental, sinó que aquesta iniciativa ha aportat més benefici a la seva activitat.
Nous negocis
Per la seva banda, Zicla va sorgir el 2009 arran de la presentació de la seva proposta als premis. Creada pel dissenyador industrial Curro Claret, consistia a reutilitzar residus industrials per fabricar separadors que delimiten els carrils bici de la circulació de cotxes. Per aprofitar els plàstics, Zicla va desenvolupar màquines per al procés de separació del coure. Actualment, l’empresa aprofita el plàstic que no es pot tornar a reciclar per produir diferents tipus de mobiliari urbà.
Notícies relacionadesDes de la seva presentació als premis, Breinco és una altra empresa que ha ampliat el seu catàleg de solucions per adaptar les ciutats al canvi climàtic. Va començar amb paviments produïts amb material reciclat que tenen la característica de permetre la filtració de d’aigua de pluja, que permet una millor gestió de l’aigua en zones urbanes.
Malgrat l’èxit, el sector de l’ecodisseny demana més suport per a aquestes propostes, ja que al principi els costos d’implementació són elevats. "Són solucions que prevenen problemes que a llarg termini poden tenir un impacte més alt", assenyala Claret. Legislar en favor de la seva adopció és una de les reivindicacions d’aquest sector dirigit a aplicar innovació.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça
- Tennis Alcaraz i Badosa treuen la millor versió per ficar-se a vuitens a Austràlia