Pere Fullana: "Hem de redefinir què és beneficiós, per a la nostra espècie i per a les altres

¿Com descriuria la nostra relació amb l’entorn i l’ús dels seus recursos?
La humanitat depèn de l’entorn per tal de poder obtenir recursos, els quals anem esgotant segons la seva capacitat de regeneració. En especial amb productes i serveis complexos, generem processos que danyen el medi ambient, augmentant la toxicitat dels materials, contaminant aigües i escalfant el planeta més enllà de la seva capacitat de recuperació.
¿És viable un canvi de paradigma? ¿Fins a quin punt podem garantir la circularitat del que utilitzem?
Els humans som una espècie molt adaptable. Hem de redefinir què és beneficiós, tant per a la nostra espècie com per a les altres. Podem actuar sobre tres aspectes, tot i que tots comporten dificultats: reduir el consum per càpita suposa un canvi de vida personal; disminuir la població requereix un debat ètic, i fer que el que consumim sigui menys nociu implica transformar el sistema productiu. Des de la Revolució Industrial moltes polítiques ambientals han ajudat a mitigar el nostre impacte. L’economia circular és una de les idees més recents, centrada a reutilitzar recursos el màxim possible, mitjançant processos menys contaminants i fomentant la regeneració de la natura. Mai tindrem processos 100% eficients, sempre necessitarem recursos i generarem residus. La meta és anar avançant per viure en harmonia amb la natura.
¿Les múltiples regulacions van en la direcció correcta?
La regulació és essencial en qualsevol àmbit en què és necessari preservar un bé comú que pugui estar en conflicte amb interessos individuals. En aquest cas, es tracta de canviar el sistema de producció i consum cap a una situació més sostenible per a nosaltres i les futures generacions. Un exemple és el Protocol de Kyoto, que va permetre restaurar la capa d’ozó. En les COP, tot i que avancem, ho fem massa lentament.
¿Les empreses estan canviant ja el disseny dels seus productes, tenint en compte aquest cicle de vida?
Notícies relacionadesLes empreses han avançat molt en aquest sentit; els que recordem com eren fa 30 anys estem satisfets amb aquest canvi. Tot i així, encara queda molt per fer en el disseny, l’avaluació i la millora ambiental de productes i serveis. És fonamental incloure més ciència en els processos de decisió. Al solucionar un problema ambiental, se’n pot crear un altre, de la mateixa manera que al millorar una etapa del cicle de vida, en pot empitjorar una altra. Però la consciència ambiental ja no només és exclusiva d’uns quants científics o activistes; la major part de la societat està compromesa, i els efectes del canvi climàtic i altres impactes són tan evidents que, d’aquí pocs anys, veurem canvis importants.
¿Quins són els sectors que estan més avançats i quins estan més retardats en l’adopció de l’economia circular?
Prefereixo no assenyalar sectors específics, ja que fer-ho no ajuda en l’objectiu comú que tots sentin que són part del canvi.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- El jutge va repescar un nom
- Operació de la Guàrdia Civil Desmantellada una xarxa de ciberestafes a tot Espanya que dirigia un estudiant de 19 anys des de Terrassa
- Polèmica decisió al regne unit Cop del Tribunal Suprem britànic a les dones trans
- Ensenyament a Catalunya El batxillerat fusionarà Física, Química, Biologia i Geologia
- Tipus d’interès L’eurozona es blinda: el BCE abaixa tipus al 2,25% en resposta a l’ofensiva de Trump
- Conflicte laboral PortAventura suspèn la venda d’entrades per a aquest dissabte per la vaga de treballadors
- Metro de Barcelona Adjudicades per 48 milions les obres de les estacions de Manuel Girona i Campus Nord de l’L9
- Oferta d’ocupació El treball que sempre havies somiat: 1.000 euros a la setmana per provar platges i explicar-ho
- Consum de proximitat La recepta de Ferran Adrià per a una alimentació sostenible: «És millor una bona sardina que una mala llagosta»