El BBVA retiraria l’opa sobre el Sabadell si les condicions de la CNMV fossin dures
El conseller delegat de l’entitat basca reitera que confia en uns requisits assumibles
El conseller delegat del BBVA, Onur Genç, va tornar a assegurar ahir que el seu escenari central és que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) aprovi la seva intenció de comprar el Sabadell "en pocs mesos" amb uns compromisos que siguin assumibles per a la seva entitat i no restin sentit econòmic a la concentració. No obstant, també va recordar que el seu banc té la possibilitat de deixar caure l’operació si considera les condicions excessives. De fet, ho va fer de manera encara més clara que fa un parell de setmanes, quan ja s’hi va referir públicament per primera vegada: "Tenim l’opció de retirar-nos i no dubtarem a fer-ho si el potencial de creació de valor deixa d’existir".
El pronunciament de l’executiu és especialment rellevant perquè es produeix un dia després que la CNMC decidís aquest dimarts portar l’operació a la coneguda com a segona fase d’anàlisi, en lloc d’aprovar-la ja subordinada al compliment de determinats compromisos, com el BBVA deia públicament esperar des de fa uns mesos. En conseqüència, el procés s’allargarà notablement en el temps, amb la consegüent incertesa per al resultat de l’opa. En particular, s’obre la porta al fet que el Govern –que s’oposa a la integració– pugui imposar-li traves en determinats supòsits per intentar que descarrili.
Genç, en aquest sentit, va defensar que la compra del Sabadell és positiva per als accionistes dels dos bancs i per a la societat en general, ja que donaria lloc a una entitat més eficient i rendible i per tant amb més capacitat d’invertir i créixer: "El racional econòmic és innegable, qualsevol que sàpiga de números bàsics ho sap". En aquesta línia, va apuntar que el BBVA continuarà "col·laborant" amb la CNMC en les pròximes "setmanes i mesos" per elaborar "al més aviat possible" una llista de compromisos que el seu grup pugui assumir i que dissipi els possibles problemes per a la competència detectats per l’organisme públic.
Poc entusiasme
En el mateix fòrum, el seu homòleg del Sabadell, César González-Bueno, va tornar a argumentar per què creu que l’operació finalment no tirarà endavant. Així, va afirmar que no la volen els clients ni els empleats de la seva entitat i que els inversors també tenen dubtes. "Quan l’opa ha perdut probabilitat de passar, normalment el BBVA ha pujat en borsa, els mercats no semblen gaire entusiasmats", va asseverar després de recordar que la suma de les dues entitats ha perdut 9.000 milions d’euros de valor borsari des que es va anunciar l’operació.
El banquer, a més, va mostrar la seva satisfacció per la decisió de la CNMC de prorrogar la seva anàlisi: "Que s’allargui en el temps ajuda la claredat, que totes les coses es posin a sobre de la taula".
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim