L’ingrés per càpita de les llars cau en contra de la tendència en l’OCDE
Portugal s’apunta l’avenç més important de la renda per llar entre els països que ha analitzat l’organització, i els Països Baixos, la contracció
L’ingrés familiar real per càpita d’Espanya va recular lleugerament en el segon trimestre de l’any (-0,43% respecte al primer trimestre), en sentit contrari de com va evolucionar en el conjunt dels principals països de l’OCDE, en què hi va haver una millora del 0,36%. Si es compara amb el mateix període de l’any passat, aquest indicador va resultar a Espanya un 3,11% superior al del segon trimestre del 2023, enfront de la millora d’un 2% dels països de l’OCDE.
Segons l’estadística publicada ahir per l’organització de països desenvolupats de l’OCDE, dels 15 països sobre els quals ja hi ha dades disponibles, l’ingrés familiar real (descomptada la inflació) per habitant va millorar en el segon trimestre respecte al primer en vuit estats (Àustria, França, Hongria, Itàlia, Portugal, el Regne Unit, Suècia i els EUA) i va recular en set més (Austràlia, el Canadà, Xile, Alemanya, Irlanda, el Països Baixos i Espanya).
En aquests set països, la renda disponible (remuneració dels empleats, ingressos empresarials, rendes de la propietat i beneficis socials diferents de les transferències socials en espècie) va créixer, en termes reals, menys que la població en el segon trimestre, i això ha donat com a resultat un retrocés dels ingressos per càpita.
Una altra qüestió és el producte interior brut (PIB) per càpita. En aquest cas, el PIB per persona a Espanya sí que va pujar en el segon trimestre (un 0,65%) i es consolida en el nivell per sobre del que hi havia abans de la pandèmia i que ja va reconquerir en el primer trimestre del 2023. "Malgrat l’augment general de l’ingrés real per càpita de les llars, el panorama va ser mixt als països de l’OCDE", segons constata l’organització que dirigeix Mathias Cormann, que, en general, identifica que en el segon trimestre de l’any es va produir una desacceleració respecte al període anterior.
Salaris i impostos
Entre altres països de l’OCDE, Portugal va registrar l’augment més gran de la renda real per càpita de les llars en el segon trimestre del 2024 (2,1%), impulsat principalment per la remuneració dels empleats; entre el quart trimestre del 2021 i el segon trimestre del 2024, la remuneració dels empleats a Portugal va créixer un 23% en termes reals, i va superar així les de les economies del G7. Els Països Baixos van experimentar la contracció més gran (-2,3%) de la renda real per càpita de les llars, degut sobretot a una caiguda de la renda de la propietat que va coincidir amb un augment dels impostos sobre la renda i el patrimoni, tot i que el PIB real per càpita va augmentar (0,9%).
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034