Lluita contra la morositat

Pimec reitera al Govern que pagui directament a les subcontractes

Cañete diu que la mesura evitaria impagaments i tindria un impacte de 3.000 milions anuals

Dos de cada tres contractes públics aprovats l’any passat a Catalunya van ser per a pimes

Pimec reitera al Govern que pagui directament a les subcontractes
2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Combatre la morositat. Aquesta és una de les prioritats de Pimec, el president de la qual, Antoni Cañete, va insistir ahir a reclamar a la Generalitat que "amb urgència" pagui directament a les subcontractes per evitar impagaments. Aquesta mesura, que aquesta organització fa temps que exigeix, beneficiaria a parer seu de manera "significativa" el teixit empresarial català i generaria un impacte estimat de 3.000 milions d’euros anuals, que suposen la meitat del volum total de la contractació pública. I al seu torn, per facilitar l’accés d’aquestes companyies als concursos públics proposa regular que les licitacions es facin mitjançant lots i limitar-ne el nombre d’adjudicats a una mateixa companyia.

Cañete, que va intervenir en una sessió organitzada per la Conselleria d’Economia en la qual es va destacar que l’any passat dos de cada tres contractes de la Generalitat i el conjunt del sector públic català van ser per a pimes, va assegurar que una iniciativa d’aquest tipus permetria a les pimes cobrar a 30 dies en lloc dels 68 actuals i suposaria "un estalvi financer rellevant i milloraria la seva viabilitat i competitivitat".

Seguint la tendència de l’SME Relief Package anunciat per la Comissió Europea, Pimec defensa que el Govern reservi una part de la compra pública a les pimes perquè la seva participació s’equipari al seu pes real en l’economia. "És fonamental que la quota de les pimes en la contractació pública reflecteixi el seu paper clau en la generació de valor afegit brut (VAB)", va afegir.

Valors "històrics"

En el mateix acte, la consellera d’Economia, Alícia Romero, que va presentar l’Informe d’anàlisi dels indicadors amb especial referència a les pimes que elabora cada any la direcció general de contractació pública, va recordar que les pimes ja aporten el 61,4% del VAB i el 68,2% de l’ocupació i que han anat guanyant pes en l’economia, així com que l’any passat van arribar a valors "històrics" en la contractació pública.

En tot cas, destaca que queden tasques pendents com "la igualtat, guanyar dimensió i millorar les vies de finançament", va ressaltar. Romero es va comprometre a impulsar mesures que afavoreixin el teixit empresarial català, especialment en l’àmbit de la contractació pública, "perquè les pimes reforcin el seu paper en la gestió de la provisió dels serveis públics". "Vivim en un país de pimes. El 99% de les empreses catalanes són petites, mitjanes o micropimes. És el nostre teixit potent, fort i resilient, que malgrat haver suportat moments molt complicats com la pandèmia, no han perdut les ganes de millorar i d’innovar", va resumir.

Notícies relacionades

Segons l’estudi presentat, les empreses catalanes van aconseguir la majoria d’adjudicacions, amb 9.459 contractes per valor de 1.950 milions d’euros, el 60,6% i el 49,7% del total respectivament. Les empreses amb seu social en altres autonomies van obtenir el 37,4% dels contractes i el 49,5% de l’import. I les firmes estrangeres, 290 contractes per 32 milions. Si s’estreny el focus per tipologia i localització de la seu, l’informe destaca que la majoria de les adjudicacions van recaure en pimes catalanes, amb 7.519 contractes per 913 milions, el 48,2% i el 23,3% del total, respectivament.

Per perfil dels adjudicataris, les empreses proveïdores van ser 4.054 l’any passat, de les quals el 75,8% eren pimes. A darrere es van situar les empreses grans (10%), els autònoms (4,4%), les unions temporals d’empreses (4,4%) i les firmes estrangeres (4,3%).