Barcelona, protagonista
Telefèric Barcelona, de Sant Cugat als EUA
El restaurant ha crescut fins a convertir-se en una cadena que projecta passar de 5 a 13 locals als Estats Units i el Canadà.

Els germans Maria i Xavi Padrosa van créixer passant els estius a Suïssa, fascinats pels telefèrics que travessaven les muntanyes alpines. El seu amor per ells era tal que els seus pares els van regalar un telefèric de joguina, un company inseparable que portaven a tots costats com si fos ja part de la família. Anys després, aquell petit telefèric donaria nom a Telefèric Barcelona, el restaurant de Sant Cugat (Vallès Occidental) que ha crescut fins a convertir-se en una exitosa cadena en plena expansió als Estats Units i que projecta també el salt al Canadà. Amb la meta d’obrir vuit nous locals a Amèrica abans del 2027 i sumar-los als cinc ja consolidats, Telefèric Barcelona projecta triplicar la seva facturació actual –de 41 milions a 115 milions d’euros anuals en tres anys–, i consolidar-se com un referent internacional de la gastronomia mediterrània al continent americà. Actualment, a Catalunya compta amb dos locals, a la ciutat vallesana i a Barcelona, a la plaça de Letamendi. Als Estats Units la marca opera fonamentalment a Califòrnia i ara s’estendrà a nous estats com Arizona, Texas i Washington.
"El nostre objectiu no és fer-nos rics, sinó portar la cultura mediterrània a l’altre costat de l’oceà", comenta el Xavi, que afegeix que tots els guanys es reinverteixen en el creixement del projecte. Cada nou local –a Walnut Creek, Palo Alto, Los Angeles, Roseville o Scottsdale– preserva l’"aroma a casa" que defineix Telefèric, que porta amb si una proposta autènticament catalana, amb tocs de cuina basca, els pinxos en homenatge a les arrels de la seva mare.
El restaurant de Sant Cugat és un lloc ple d’història per als germans Padrosa. Allà la seva mare, Soledad Urabayen, regentava el restaurant Rondes, un negoci familiar que va marcar la seva infància. El seu pla era allunyar-se de l’hostaleria, un sector que sempre van considerar absorbent, però la vida els tenia altres plans.
La Maria va estudiar ADE i el Xavi va marxar als EUA per formar-se en màrqueting becat per ser un jugador semiprofessional de tennis. Cap imaginava seguir en el negoci familiar, però les seves arrels els van portar de tornada. Anys després, el 1992, van decidir reprendre el llegat de Rondes, tot i que aquesta vegada amb una visió renovada i un nom inspirat en aquella joguina que els va acompanyar tota la infància. El 2015 van fer el salt i van obrir el seu primer local a San Francisco, i des d’aleshores no han parat de créixer.
Aire a Sant Cugat
Notícies relacionadesDesprés de la seva primera obertura, sempre han apostat per ciutats amb un aire a Sant Cugat. És a dir, municipis de mida mitjana, a prop de grans ciutats, d’alt poder adquisitiu i esperit local, on, com assenyala la Maria, "la gent es coneix i el boca a boca funciona molt bé". D’aquesta manera, Telefèric Barcelona ha aconseguit arrelar en cada lloc on arriba. "Els clients sempre són els mateixos, ens coneixem i intentem passar sempre per tots els locals", reiteren els germans.
Fins ara, les obertures de Telefèric Barcelona s’han centrat principalment a Califòrnia i Silicon Valley. No obstant, amb la vista posada en un futur encara més ambiciós, Telefèric continua la seva expansió. El 2025, Telefèric obrirà dos nous locals a Califòrnia i Arizona. El 2026 pretén continuar la seva expansió amb tres noves obertures, La Jolla, Newport Beach i Bellevue. I el 2027 tampoc té intenció d’aturar-se. Entre els projectes més emocionants es troben l’obertura a Dana Point Harbour, Dallas i Vancouver.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Nous títols i temporades Les 11 sèries que no et pots perdre aquest abril
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- El Barça sobreviu a un malson
- Famosos El canvi radical d'Antonio Orozco després de pesar 127 quilos: "El meu metge em va dir que em podien passar cinc coses"
- Menys incidents La població de senglars a Collserola cau per la sequera i el control de fauna
- Polèmica editorial Anagrama es desvincula d’‘El odio’ i torna tots els drets del polèmic llibre a Luisgé Martín
- Jubilació Això és el que perds de pensió si decideixes jubilar-te abans de temps
- La policia mirarà milers de guanteres per veure si tens aquest objecte dins del cotxe (serà obligatori)