Sector bancari
La CNMV aclarirà en setmanes si espera Competència en l’opa BBVA-Sabadell
El supervisor borsari ultima el fullet de l’operació amb l’entitat basca i podria prendre una decisió abans de final d’any o a principis del 2025
La patata calenta en què s’ha convertit l’opa hostil del BBVA sobre el Sabadell, com passa amb tota operació que concita un fort rebuig polític i social, ha passat de les mans de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a les de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La primera d’aquestes institucions ha decidit portar la concentració a la coneguda com a segona fase d’anàlisi, amb la qual cosa el seu dictamen s’allargarà alguns mesos. Després d’aquest moviment esperat però poc habitual, la pilota és ara a la teulada de la CNMV, que d’aquí a unes setmanes preveu anunciar si aprovarà l’operació abans o després que Competència s’hi hagi pronunciat. En principi, l’esmentat anunci podria arribar en entre dues i quatre setmanes, tot i que tampoc es descarta que es retardi una mica més, fins i tot fins a principis del 2025.
Es tracta d’una qüestió que pot jugar un paper clau en l’èxit o fracàs de l’operació. La llei d’opa permet a BBVA desistir si, abans que acabi el termini en què els accionistes del Sabadell podran acceptar l’oferta, la CNMC no s’ha pronunciat o condiciona la concentració al compliment d’alguns requisits. A més, els esmentats requisits que previsiblement fixaran la CNMC i el Govern (que s’oposa a la concentració i al qual ara s’ha obert una via per entorpir-la, a l’haver passat a segona fase d’anàlisi) podrien restar sentit econòmic a l’operació i desincentivar BBVA a seguir endavant o els propietaris del Sabadell a vendre-li les seves accions.
Des de la cimera del clima COP29 a Bakú, el president de la CNMV, Rodrigo Buenaventura, va apuntar que l’organisme treballant amb el BBVA en el fullet de l’opa, document que recollirà la informació que l’organisme supervisor trobi rellevant perquè els accionistes del Sabadell puguin prendre una decisió i en què es fixarà el període d’acceptació de l’oferta (que no pot ser inferior a 15 dies ni superior a 70). "Quan tinguem el fullet completat, donarem un senyal al públic sobre si esperarem o no a la finalització de la fase dos (de la CNMC) i quin seria el moment idoni per aprovar l’opa", va confirmar.
Notícies relacionadesDos interessos confrontats
Buenaventura insisteix que l’única missió de la CNMV és que els accionistes del Sabadell puguin decidir sobre l’opa de manera "lliure i informada". La decisió de la CNMC d’allargar l’anàlisi, això sí, el col·loca en el dilema de triar entre "dos objectius legítims de política pública". Ho va dir fa setmanes al Congrés: "D’una banda, el dret dels accionistes del Sabadell de rebre al més aviat possible l’oferta per decidir sobre aquesta, que és un dret que consagra la normativa i una obligació de celeritat que ens imposa a la CNMV, ja que tenim un mandat d’aprovar les opes el més ràpid possible. L’altre element és que si les condicions de competència que s’imposen són molt oneroses i canvien molt el resultant del grup conjunt possible, lògicament la visió i la informació que tenen els accionistes per formar-se un judici podria ser molt diferent".
- Crim Qui era David Caballero, l'home mort a trets a Montgat
- Crim al Priorat El nòvio de la desapareguda de Reus es nega a dir on va ocultar el cadàver
- Futbol França no pot amb Israel en un estadi buit i amb baralles
- Les 117 socimis d’Espanya són propietàries del 0,7% de les vivendes de lloguer
- L’economia blaugrana Les llargues hipoteques de Laporta