Un milió d’immigrants al mercat laboral

L’Executiu aprova una reforma del reglament d’estrangeria que pretén regularitzar la situació cada any, al llarg dels tres pròxims, d’unes 300.000 persones arribades a Espanya. Els primers permisos de treball autoritzats arribarien l’estiu de l’any que ve.

Un milió d’immigrants al mercat laboral
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Consell de Ministres va aprovar ahir una reforma del reglament d’estrangeria que pretén facilitar la inserció laboral de centenars de milers de persones nascudes fora d’Espanya i que ja estan vivint al país, ja sigui cursant estudis d’algun tipus, ja sigui perquè estan convivint amb algun familiar. També agilitzarà els tramitis per als familiars (parella, pares, germans o fills) de persones residents, amb permís de treball a Espanya, entre d’altres.

Des de principis d’any que el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions està ultimant una reforma de la normativa que pretén culminar el canvi reglamentari efectuat ja el 2022. Els canvis que introduirà l’Executiu sortiran publicats presumiblement al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) d’avui i entraran en vigor sis mesos després, a mitjans de maig del 2025.

"Amb les novetats que hem incorporat, estimem que es podrien regularitzar unes 300.000 persones cada any en els pròxims tres anys", va explicar la ministra Elma Saiz en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Actualment hi ha 2,9 milions de treballadors cotitzant a Espanya i que han nascut fora, cosa que representa una mica més del 13% del total d’afiliats a la Seguretat Social.

Per temps, les primeres regularitzacions i permisos de treball autoritzats arribarien l’estiu del 2025. Tot i que les asimètriques velocitats de les diferents oficines d’estrangeria determinaran a quin ritme les persones que vagin sol·licitant els nous permisos de treball i residència hi podran accedir. "De poc serviran els canvis sobre el paper si no es doten de recursos les oficines per desfer el coll d’ampolla que ens trobem", apunta la secretària de noves realitat del treball, territori i migracions de CCOO de Catalunya, Liliana Reyes.

Contracte parcial per estudis

Notícies relacionades

A falta del detall final que surti publicat al BOE, els últims esborranys elaborats pel ministeri d’Elma Saiz plantegen tres canvis substantius, segons destaca l’advocada especialista en estrangeria Daianna Ghuz. D’una banda, es reforça l’arrelament per formació. Això implica que una persona que estigui cursant uns estudis de formació professional o superiors podrà sol·licitar un permís que li permetrà treballar a temps parcial.

La segona novetat és l’acceleració dels terminis per sol·licitar l’arrelament social. Actualment, una persona podia demanar permís de treball si podia acreditar que feia tres anys que vivia al país. Ara aquests tres anys baixen a dos, sempre que la persona pugui acreditar vincles amb un familiar de primer grau que ja resideixi aquí. Una altra novetat és que per accedir a aquest permís de treball ja no serà necessari acreditar un precontracte amb una empresa.

Temes:

BOE CCOO