El ‘think tank’ de la CEOE avisa de la poca competitivitat espanyola

El ‘think tank’ de la CEOE avisa de la poca competitivitat espanyola

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La patronal CEOE, a través del seu think tank, l’Institut d’Estudis Econòmics (IEE), va denunciar ahir la pressió fiscal a Espanya. Al presentar l’índex de competitivitat fiscal de la Tax Foundation a Espanya, remarca que el país "ocupa una de les pitjors posicions, la número 33 sobre 38 països analitzats, quan el 2019 se situava en el lloc 23". Aquestes alertes se sumen a les llançades per exemple per la patronal catalana Foment del Treball, que parla fins i tot d’un "infern fiscal".

L’anàlisi d’aquest organisme que presideix Íñigo Fernández de Mesa i dirigeix Gregorio Izquierdo conclou que Espanya és un dels països "amb més pressió fiscal dinàmica (ritme de pujades d’impostos) de la Unió Europea (UE)". I afegeixen que existeix "el problema afegit del deteriorament legislatiu per l’abús de la figura d’esmenes per plantejar un conjunt de noves figures tributàries que equivalen a una reforma fiscal encoberta, quan cada una hauria de portar el seu propi projecte de llei".

"Contraproduent"

Notícies relacionades

Tot això coincideix amb la intensa negociació al Congrés mitjançant la qual el Govern pretén introduir diverses modificacions tributàries que afecten tant les societats immobiliàries (socimis) com les assegurances de salut, o que perpetuen un gravamen a la banca. Segons el parer de l’IEE "és un error continuar plantejant noves pujades impositives quan els impostos a Espanya ja són contraproduentment elevats".

Segons aquesta entitat, l’anàlisi normativa de la política tributària d’un país no pot basar-se, exclusivament, en un indicador, la pressió fiscal recaptatòria, sinó que s’ha de fer amb base tant en el conjunt d’indicadors disponibles com en la posició cíclica de l’economia. Asseguren que en un context com el període 2018-2022 en què la UE va reduir la seva pressió fiscal en relació amb el PIB en 1,1 punts, "Espanya va incrementar la seva pressió fiscal en dos punts percentuals".