La CNMC va prorrogar estudiar la unió BBVA-Sabadell pel crèdit a les pimes
Competència també va valorar l’impacte en el negoci de TPV i el duopoli en 50 municipis
La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va decidir la setmana passada portar l’intent d’absorció del Sabadell per part del BBVA a la coneguda com a segona fase d’anàlisi, en lloc d’aprovar-la ja subordinada al compliment de determinats compromisos proposats per l’entitat d’origen basc, com aquesta deia públicament que esperava des de fa mesos. L’organisme estatal va publicar ahir els motius que el van portar a prendre aquesta inusual decisió. Entre d’altres, que "no pot descartar" que l’operació afecti el crèdit a les pimes i que la unió dels dos bancs generaria una "estructura de duopoli en 50 municipis". En els dos casos, els problemes estarien concentrats a Catalunya i la Comunitat Valenciana, on hi ha províncies on la quota de mercat de l’entitat resultant en certs productes superaria el 30%.
L’organisme presidit per Cani Fernández ha comunicat les seves conclusions als afectats i al Consell de Consumidors i Usuaris perquè presentin les seves al·legacions en el termini de 10 dies. En aquesta nota, exposa que l’anàlisi de l’operació en primera fase "no permet descartar riscos potencials per a la competència" detectats en els mercats de banca minorista, TPV (terminals de punt de venda) i pagaments online, i caixers automàtics. Així mateix, afegeix que "no es pot concloure que els compromisos presentats en primera fase (pel BBVA) resolguin tots els problemes identificats", i és per això que va considerar "necessari continuar l’anàlisi, per conèixer l’opinió dels agents del mercat" en aquest sentit.
L’efecte en el crèdit a les pimes és un dels arguments en els quals el Sabadell fa més èmfasi per oposar-se a l’operació, i en el qual la CNMC és menys rotunda.
Necessitats de finançament
Així, afirma que els bancs que ha consultat consideren que les necessitats de finançament diversificat de les pimes podrien ser satisfetes per altres entitats, però les associacions de consumidors i empresaris sí que hi veuen un risc.
Notícies relacionadesSegons la CNMC, "l’operació produeix una significativa concentració i elimina una força competitiva rellevant". Per això, la seva Direcció de Competència no va poder descartar "que l’operació generi un risc de reducció del crèdit a pimes".
Segons la CNMC, el banc resultant de la concentració "tindria incentiu i capacitat per modificar les condicions als clients" als municipis on quedés amb reduïda competència. Així mateix, valora que, "en absència de transparència", el BBVA podria traspassar els clients del Sabadell cap als seus productes tot i que les condicions fossin pitjors. O tenir productes millors i no informar-ne els nous clients provinents del Sabadell.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça