L’impost a les energètiques posa en risc inversions per 30.000 milions
Les principals companyies emeten un comunicat conjunt abans que el Congrés voti la pròrroga del gravamen
A poques hores que el Congrés debati el projecte de llei de l’impost mínim global a les multinacionals, les grans energètiques uneixen les seves forces contra la pròrroga de l’impost sobre les seves vendes durant un any més. En una acció conjunta sense precedents, el Club Espanyol de l’Energia, lobby que inclou les grans elèctriques (Iberdrola, Endesa i EDP), la gasista (Naturgy) i les petroleres (Repsol Moeve –abans Cepsa–, BP i TotalEnergies), amenacen amb paralitzar les seves inversions en els pròxims tres anys si es manté el gravamen més enllà del 31 de desembre.
"Prorrogar o incloure noves càrregues impositives a les companyies del sector energètic dificultarà la materialització de les inversions que és necessari portar a terme, estimades en més de 30.000 milions d’euros per als pròxims tres anys, així com el desenvolupament i viabilitat econòmica i financera dels projectes", exposen les vuit companyies en un comunicat. Fins ara, l’amenaça de frenar inversions s’havia limitat a les grans petroleres, que impulsades per Repsol, van amenaçar amb paralitzar inversions de fins a 16.000 milions, però ara es fa extensiva a tot el sector.
Incertesa política
En un gir de guió d’última hora, després que el Govern acordés amb Junts que l’impost a les energètiques decauria a finals d’aquest any, dimarts a la matinada l’Executiu va anunciar el seu compromís amb ERC, EH Bildu i el BNG de prorrogar aquest impost durant un any més amb la redacció d’un nou reial decret per a, així, salvar el projecte de llei de l’impost mínim global a les multinacionals i part de la seva reforma fiscal. Però, tot seguit, també de matinada, Hisenda emetia un comunicat en què afirmava que en la pròrroga d’aquest gravamen s’exclouran les empreses compromeses amb la descarbonització per respectar, així, el seu acord previ amb Junts.
La sensació en el si de les companyies energètiques dimarts era de "confusió" al no saber a què atenir-se, segons reconeixia el conseller delegat d’Endesa, José Bogas, en la presentació del seu pla estratègic. No obstant, el dirigent confiava que el seu efecte es diluís, o bé perquè el nou reial decret no arribi a aprovar-se per la falta de suport al Congrés davant la negativa de Junts a aquesta taxa, o bé perquè no els penalitzi a l’eximir les companyies que inverteixin en la descarbonització.
Ofensiva final
Notícies relacionadesPerò ahir les grans empreses van fer pinya per elevar la pressió sobre l’Executiu. El lobby que encapçala el president de Naturgy, Francisco Reynés, adverteix el Govern que el seu full de ruta energètic (Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima) suposaria un increment del 3,2% del PIB el 2030 i un augment de 560.000 llocs de treball per al mateix any, però per a això "es requereix un procés inversor perdurable en el temps".
"Per això, resulta fonamental evitar la incertesa, i promoure un entorn favorable basat en procediments normatius adequats, seguretat jurídica i estabilitat regulatòria i fiscal per materialitzar els 308.000 milions d’euros d’inversions estimades, de les quals, un 82% han de provenir del sector privat", defensa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim
- Primera denúncia davant la fiscalia a BCN per tortures policials en la Transició