Puig: "La família mira al següent trimestre i a la següent generació"
El president executiu del grup de moda i perfums defensa la seva sortida a borsa
Marc Puig (esquerra), amb el professor Jordi Canals, ahir a l’escola de negocis IESE. | MARC ASENSIO CLUPÉS
Marc Puig, president executiu del grup de moda, perfums i fragàncies Puig, va defensar ahir en una conferència a l’escola de negocis IESE a Barcelona la sortida a borsa de la companyia familiar amb 110 anys d’història, que es va estrenar en el parquet el 3 de maig. "¿Per què decidim sortir a borsa? No ho necessitàvem, totes les compres les havíem fet amb recursos propis i cap familiar volia sortir del capital", es va preguntar davant un auditori ple d’empresaris i directius.
En un diàleg amb el professor del IESE Jordi Canals, Puig va afirmar que van decidir desembarcar a la borsa perquè l’escrutini dels mercats equilibra "la mirada a llarg termini" d’una família i obliga a ser més rigorós en la informació. El president executiu va explicar que fa 20 anys, en el traspàs de la segona a la tercera generació –la seva–, van decidir funcionar autolimitant el poder de la família. De fet, ja van optar perquè hi hagués més consellers no familiars que de la mateixa família. I en el pas de la tercera a la quarta generació, la situació actual, van pensar que "calia fer un pas més".
En tot cas van veure que en el seu sector, malgrat cotitzar a la borsa, sempre hi ha una família com a referència ja que és una activitat que "requereix mirada llarga i que necessita un capital pacient". "La família mira al següent trimestre però també a la següent generació", va afegir. Per això van decidir al sortir a borsa que la família comptés amb cinc drets de vot per acció davant un de la resta dels accionistes.
D’11 a només Puig
Puig va recordar que va començar a treballar a la companyia familiar fa 40 anys. "En aquella època teníem 10 competidors, que majoritàriament eren empreses familiars i la meitat amb seu a Barcelona. D’elles no en queda cap tret de nosaltres". Es va preguntar llavors per què ells havien sobreviscut. I ho va atribuir que una de les primeres opcions va consistir a apostar pels negocis de prestige i beauty, en els quals perdien diners, a diferència del que passava amb el canal de gran consum, amb el qual en guanyaven. Al considerar que seria una activitat de creixement, van apostar per incrementar la participació d’àmbit mundial del 3% al 10%.
Una altra decisió va tenir a veure amb la perfumeria selectiva, que està vinculada a la moda. Atès que les llicències feien perdre marge, van decidir no renovar-les i van apostar per les marques pròpies. "Avui dia en tenim tres de pròpies al top mundial", va sentenciar. De la mateixa manera es van bolcar en les marques nínxol i van entrar en negocis en els quals no hi eren, com la cosmètica. Això els ha portat a realitzar "13 adquisicions en 11 anys". I el sistema ha consistit fins ara a incorporar els fundadors i oferir-los mantenir una participació minoritària.
Notícies relacionadesEn els últims mesos, les accions, que es van estrenar a 24,50 euros i al juliol van entrar a l’Ibex 35, es mouen ens els 18 i 19 euros. La companyia s’ha vist arrossegada pels resultats del sector del luxe, que no acaben d’arrencar.
A finals del mes passat, Puig va comunicar al mercat que les seves vendes en el tercer trimestre van arribar als 1.257 milions d’euros, un augment de més de l’11%, "per sobre del mercat de bellesa prèmium". El grup, que no va facilitar ni el resultat d’explotació ni els beneficis durant aquell període, va destacar que el nivell de facturació "va suposar una acceleració respecte al primer semestre, impulsat per l’increment a doble dígit del principal segment de Puig, fragàncies i moda, i del mercat més gran de la companyia", que és Europa, l’Orient Mitjà i Amèrica.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034