Política tributària
El Govern aprova el paquet fiscal i renegociarà l’impost energètic
El Congrés dona el vistiplau a una fiscalitat mínima del 15% a les multinacionals i al gravamen a la banca
L’Executiu es compromet a tractar aquest any amb els socis la mesura en el sector de l’energia
El Govern central admet que la tasca ha sigut difícil, que ha costat, però al final ha aconseguit el suport de tots els seus socis per aprovar la llei de l’impost mínim global a les multinacionals, exigida per la Unió Europea, i que inclou una sèrie de mesures fiscals, com la pròrroga de l’impost a la banca. Per aconseguir-ho, l’Executiu central s’ha compromès amb Podem –l’últim partit a entrar en l’acord– que tots els aliats, el PNB i Junts inclosos, s’asseuran a la taula en les pròximes setmanes per negociar un impost a les empreses energètiques de caràcter permanent abans que acabi l’any. Altrament, s’estendrà l’actual gravamen al 2025 a través d’un reial decret.
Després de gairebé dues setmanes de negociacions, amb una votació de matinada inclosa, el Congrés va donar ahir el vistiplau a la norma que estableix una fiscalitat mínima global del 15% per a les multinacionals, una cosa que la UE havia estat reclamant sota amenaces de multa per la tardança. La norma inclou, finalment, un petit paquet de mesures fiscals impulsades pel Ministeri d’Hisenda i, sobretot, la pròrroga de l’impost a la banca, tot i que endurit en el seu tram més alt.
Tots els socis van estar d’acord a augmentar el tram més alt d’aquest gravamen a les entitats bancàries, elevant-lo a un 7% per a marges d’interessos i comissions de més de 5.000 milions. A més, tota la recaptació es dirigirà a les comunitats autònomes. A això s’hi suma la pujada de dos punts de les rendes del capital superiors als 300.000 euros, gravar els vapejadors o la bonificació íntegra de les cotitzacions empresarials a la Seguretat Social per als clubs esportius en la contractació d’entrenadors o monitors. El president del Govern central, Pedro Sánchez, que va arribar al Congrés amb la negociació ja tancada, va aplaudir aquest "esforç negociador" i va reivindicar que la norma permetrà "enfortir" els serveis públics.
Si l’acord va trigar a arribar va ser per les discrepàncies dels socis entorn del gravamen a les empreses energètiques. Fa setmanes, Hisenda va pactar amb el PNB i Junts prorrogar el que afecta la banca i deixar caure l’energètic. Una cosa que no va agradar a les formacions d’esquerres. Dilluns, el Govern central va acordar amb ERC, EH Bildu i el BNG impulsar un reial decret per prorrogar el gravamen durant el 2025.
Gràcies a aquesta entesa, el Govern central va aconseguir tirar endavant la norma a la Comissió d’Hisenda. Ja de matinada, i als minuts de la votació, el Ministeri d’Hisenda va aclarir que, en compliment del seu pacte amb els postconvergents, s’exclouran les empreses compromeses amb la descarbonització. Una fórmula per excloure Repsol, que va amenaçar de congelar dues inversions milionàries a Tarragona si l’impost a les energètiques tirava endavant.
La líder dels morats, Ione Belarra, va titllar aquesta entesa de "paper mullat". No obstant, ahir, Podem va tancar un acord en el qual es recull el compromís del PSOE d’impulsar una norma per prorrogar l’impost a les energètiques i que es crearà un fòrum amb totes les formacions per "aconseguir el consens necessari per aprovar aquest impost". A més, va acceptar el que va pactar amb Junts, que el futur impost no gravi "les inversions que es comprometin amb la descarbonització".
Una llei o un reial decret
Notícies relacionadesLa vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va confirmar que en aquesta comissió negociadora hi seran el PSOE, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, el PNB, el BNG i Coalició Canària. No obstant, fonts del PNB asseguren que "ningú ha parlat" amb ells i la portaveu de Junts, Miriam Nogueras, va restar importància al pacte i va dir que l’analitzaran "quan arribin, si és que arriben".
Tot i així, fonts de Podem expliquen que tenen el compromís per escrit del Govern que Junts i el PNB s’asseuran a negociar aquest impost amb l’objectiu d’arribar a un acord abans que acabi l’any. En cas contrari, Podem va pactar amb l’Executiu que aprovi un reial decret que prorrogui durant el 2025 l’impost energètic, però en aquest escenari els postconvergents podran tombar la iniciativa al Congrés.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034