L’Estat i Criteria evitaran controlar més del 50% d’accions de CaixaBank
El FROB preveu mantenir-se en el 18,1% mitjançant una desinversió d’uns 90 milions / El hòlding de La Caixa realitza vendes per quedar-se en el 31%
El nucli dur d’accionistes de CaixaBank es mou. L’Estat, a través del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB), prepara una petita desinversió molt acotada del seu paquet accionarial (uns 90 milions, davant els 6.800 milions que val el mateix a la borsa). L’objectiu és aconseguir que la seva participació en el banc es mantingui en el 18,1% una vegada que l’entitat finalitzi el procés de recompra d’accions que va llançar dimarts passat i amortitzi aquests títols d’aquí uns mesos. Paral·lelament, la Fundació La Caixa, a través del seu braç inversor, Criteria, també està realitzant vendes per quedar-se al voltant del 31%. La conseqüència principal d’aquests moviments és que la suma de les participacions dels dos accionistes no superarà el 50% del banc català, com passa des de fa poc més de dos anys i mig.
Una via indirecta
Així doncs, l’Estat i La Caixa tenen avui un pes més gran en el capital de CaixaBank del que registraven quan es va consumar la seva fusió amb Bankia el març del 2021. No s’ha degut, tanmateix, perquè hagin augmentat la inversió, sinó que des d’aleshores CaixaBank ha recomprat en borsa i ha amortitzat més de 885 milions d’accions pròpies, el 10,98% de les inicials. Es tracta d’una via indirecta de remunerar els accionistes, habitual en el sector durant els últims anys: al reduir el nombre de títols en circulació, el valor comptable de la resta augmenta, cosa que anima la cotització borsària. Una conseqüència és que els accionistes que es mantenen, com per exemple el FROB i Criteria, tenen un percentatge més elevat del capital social del banc al desaparèixer els títols recomprats.
Notícies relacionadesEl pes de l’Estat en el capital de CaixaBank, en aquesta línia, ha passat de l’inicial 16,119% al 18,109% que ha assolit després de l’última amortització d’accions anunciada per l’entitat dimarts passat. Significativament, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo, va apuntar en una entrevista recent que aquest últim és el percentatge que el Govern vol mantenir i va avançar que, "a partir d’ara, si hi ha processos addicionals de recompra d’accions, l’Estat hi entrarà per mantenir la seva posició constant". També dimarts passat, precisament, CaixaBank va comunicar que començava un nou programa de recompra. És per això que el FROB ha començat a preparar una petita desinversió.
La decisió sobre com es portarà a terme encara no s’ha pres i l’ha d’adoptar la comissió rectora en composició reduïda de l’organisme (de la qual formen part el seu president, Álvaro López Barceló, i alts càrrecs dels ministeris d’Economia i Hisenda). CaixaBank ha encarregat la recompra de les seves accions a Goldman Sachs, que previsiblement la desenvoluparà en els pròxims fins a quatre mesos amb adquisicions diàries en borsa. El FROB no té per què esperar fins que acabi aquell termini i s’amortitzin les accions, sinó que pot anar realitzant una o diverses petites vendes al mercat mentre duri el procés.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Eva Tortajada: "En la seva primera etapa de vida, els fills necessiten sentir-se segurs"
- ESTRENES DE CINE DE LA SETMANA Olivier Assayas: "La pandèmia va acabar sent el símbol d’un fracàs col·lectiu"
- El rècord d’11 triples d’Obst destrossa el Barcelona