Patronals de pisos turístics denuncien a la CE la regulació de la Generalitat

Patronals de pisos turístics denuncien a la CE la regulació de la Generalitat

Patronals de pisos turístics denuncien a la CE la regulació de la Generalitat

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Doble ofensiva de la patronal dels pisos turístics. La catalana Federatur juntament amb l’associació europea EHHA han presentat una denúncia davant la Comissió Europea contra el decret de la Generalitat que regula aquesta activitat i que preveu l’extinció de llicències. I a la vegada, Apartur, l’organització que agrupa els propietaris d’aquests immobles a Barcelona, ha dirigit una carta a l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, en què li reclama "rigor i honestedat" i li recorda que els pisos turístics legals "amb prou feines suposen l’1% del parc total d’habitatges de la ciutat", que "no són la causa del problema de l’habitatge" i que eliminar-los no garanteix que aquests "es converteixin en habitatges residencials".

En la impugnació plantejada davant Brussel·les, Federatur argumenta que la regulació catalana vulnera "almenys sis apartats de la normativa comunitària, inclosos tres articles de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea". Segons el parer d’aquesta organització, que agrupa les patronals de Barcelona (Apartur), Girona (ATA) i Tarragona (AAT), la regulació catalana és "desproporcionada, discriminatòria i contrària als principis de lliure competència i llibertat d’establiment recollits en la normativa europea".

Notícies relacionades

Noves llicències

El decret qüestionat afecta 262 municipis catalans i exigeix l’obtenció d’una nova llicència urbanística de cinc anys de durada per poder destinar un habitatge a l’ús turístic, tot i que ja comptés amb una llicència anterior. I, segons destaquen les organitzacions que han presentat la denúncia, "amb llibertat per als ajuntaments sobre si atorguen o no llicencies, i un límit de 10 llicències per cada 100 habitants". Federatur entén que aquests requisits restringeixen "el dret a la propietat privada" i limiten "considerablement l’activitat econòmica", la d’establiment i la de prestació de serveis.