Projecte sostenible pioner
Veolia, Enagás i l’Ajuntament de BCN utilitzen el fred per produir energia
Mercabarna pot ser un dels primers centres a utilitzar el sistema de refrigeració que sorgeix de la terminal de GNL del port.

Veolia, multinacional francesa propietària d’Agbar, Enagás i l’Ajuntament de Barcelona s’han aliat per utilitzar el fred per produir energia de manera sostenible. Ahir van presentar una solució pionera de recuperació de fred residual a la terminal de gas natural liquat (GNL) del port de Barcelona. És una instal·lació que ja està en marxa per a ús industrial, terciari i residencial.
En aquest context, Veolia ha firmat un acord d’intencions amb Mercabarna, un dels principals mercats majoristes d’Europa, per alimentar les seves necessitats de refrigeració amb aquest sistema. Al seu torn ha segellat un acord amb Enagás per desenvolupar oportunitats de negoci conjuntament i replicar la solució de recuperació, distribució i comercialització de fred en altres terminals de GNL tant a Espanya com en altres països.
La xarxa genera 131 gigawatts hora (GWh) a l’any i evitarà l’emissió de 32.000 tones de CO2 a l’any. Aquest projecte de col·laboració publicoprivada sorgeix del sistema de regasificació tradicional. El GNL arriba a la terminal portuària amb vaixell en estat líquid a 160 graus sota zero i utilitza l’aigua de mar per transformar-lo en gas natural a temperatura ambient.
Gràcies a la nova solució de regasificació i transport basada en una innovació d’Enagás i Veolia, el fred residual es recupera i s’aprofita a una temperatura de 20 graus sota zero i es distribueix per proveir energia baixa en carboni a la zona sud de Barcelona i part de l’Hospitalet.
Aquesta energia recuperada s’injecta a -20 graus a la xarxa de refrigeració urbana més gran del sud d’Europa i beneficia nombroses infraestructures situades en aquesta zona, com la Fira, el districte administratiu de la Generalitat, centres industrials i altres edificis d’ús terciari, com oficines, hotels i centres comercials, així com equipaments públics i clients residencials. L’objectiu és que aquesta infraestructura es pugui beneficiar del fred residual recuperat a la terminal de GNL.
«No hi ha cap motiu per vendre Agbar»
Notícies relacionades«No hi ha cap motiu per vendre Agbar», que és propietat de Veolia, va sentenciar ahir Estelle Brachlianoff, la consellera delegada de la multinacional francesa durant una trobada amb la premsa. I sobre Aigües de Barcelona, de la qual Veolia-Agbar compta amb el 70%, va destacar que la relació amb «els dos socis minoritaris, l’Àrea Metropolitana (AMB) i Criteria-La Caixa, funciona formidablement», amb la qual cosa va dissipar qualsevol rumor sobre possibles discrepàncies.
«No hi ha motiu per canviar aquesta associació», va acabar després d’explicar que ha mantingut converses amb el vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón, i va expressar el seu compromís inversor amb el fet que és el seu principal contracte a Espanya.
- Tribunals Qui és Inés Guardiola, l'advocada que ha aconseguit l'absolució de Dani Alves
- Els Mossos volen que els forenses aclareixin si Tenneco causa càncer
- Reforma pendent El final del canvi d’hora apunta al 2026
- Set projectes multiplicaran la potència cultural de Barcelona
- El TSJC absol Alves d’agressió sexual a una jove al Sutton el 2022
- Tribunals Alliberada la presa espanyola més jove a l’estranger: Fátima Ofkir complia cadena perpètua a Oman per tràfic de drogues
- La ronda catalana L’etapa reina de la Volta es converteix en un caos
- ChatGPT La IA aposta per aquest barri de Barcelona per viure: "On tradició i modernitat es troben"
- Pla pilot El Govern concedirà beques de 500 euros al mes per estudiar Filologia Catalana i augmentar la xifra de professors
- Alemanya d’entreguerres Weimar, del triomf de la creativitat i la llibertat a la desraó que Hitler va aprofitar