La Gran Barcelona dibuixa el seu futur amb una rèplica digital
"L’objectiu és generar més qualitat de vida i riquesa", assegura
"L’objectiu és aconseguir planificar ciutats més atractives, més funcionals, més sostenibles. Generar una qualitat més gran de vida i riquesa". Amb aquestes paraules va definir ahir Ramon Gras, urbanista i investigador en ciència de les ciutats a la Universitat de Harvard, les possibilitats del clon digital de la Gran Barcelona dissenyat per Aretian, una start-up de la qual és fundador. En un acte que va comptar amb la presència de múltiples representants de les administracions públiques i del sector privat a la Pedrera, un dels edificis més icònics de Gaudí, Gras va explicar que, ara, la voluntat del seu equip és no només conduir tallers amb les diferents administracions perquè puguin explotar aquesta rèplica digital, sinó també col·laborar-hi "per ajudar a millorar i ampliar aquesta eina basada en una ciència de les ciutats rigorosa".
En un context global en què la població viu cada vegada en zones més urbanes i amb previsions que la tendència segueixi en augment, les administracions es veuen abocades a reforçar la planificació per poder afrontar el creixement i estructurar al seu torn un ecosistema econòmic que doni resposta a les necessitats que comporta aquest increment. És aquí on entra en joc la rèplica digital metropolitana: conèixer les relacions de causa-efecte entre empreses, transport, vivenda, innovació; veure on es pot créixer i on cal rebaixar la densitat de població. Quins serveis són més necessaris a cada zona; saber quins sectors econòmics poden créixer i quin camí s’ha de traçar per aconseguir-ho. Aquestes són algunes de les possibilitats que pretén oferir de manera matemàtica aquest Digital Twin que ajuntaments, Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Generalitat de Catalunya i entitats públiques com universitats i l’Incasòl tindran a disposició de franc a principis del 2025.
D’aquesta manera, la rèplica digital es descriu com una plataforma "avançada, integradora i interactiva" que es projecta com "una eina important per a la planificació urbana". Amb un model virtual de les ciutats de la regió de Barcelona, els agents que hi estan implicats poden "simular, analitzar i optimitzar els sistemes urbans i d’aquesta manera millorar la presa de decisions i fomentar un creixement sostenible". Així, l’eina, gràcies a una àmplia base de dades principalment públiques, permet estudiar múltiples escenaris urbanístics, econòmics, de mobilitat, de vivenda o d’innovació.
Seccions censals
Durant la presentació, l’equip d’Aretian va exemplificar alguns dels usos de l’aplicació, que permet entrar en el detall de la radiografia no només per municipis sinó també per barris i seccions censals. Un model que ha d’ajudar a treballar a favor d’aquesta Gran Barcelona que traspassa les fronteres administratives dels termes municipals i, per exemple, detecti zones en les quals es puguin desenvolupar districtes d’innovació que ajudin el desenvolupament econòmic de la metròpolis. Uns nodes que, amb vista al 2040, s’haurien de desenvolupar a les àrees d’Esplugues-Porta Diagonal, els polígons de la zona Besòs-Sagrera i els polígons de Badalona pròxims a les Tres Xemeneies.
Entre altres múltiples conclusions, per exemple, la rèplica digital i l’estudi previ que va donar pas a aquesta aplicació revelen que gairebé una tercera part de les 160 localitats de l’àrea de Barcelona ja superen –algunes de molt– els nivells de densitat poblacional "òptima" per viure-hi, mentre que al voltant d’un centenar encara tenen marge per créixer. També que les cafeteries i bars són pràcticament l’únic servei que compleix amb els estàndards de la ciutat dels 15 minuts en el conjunt de municipis, de manera que moltes urbs requereixen un nombre més gran d’escoles, espais culturals i centres de treball o de salut per augmentar la qualitat de vida de la població.
Si bé el software ja està punt, Aretian encara en aquest moment un parell de mesos de tallers i sessions amb administracions públiques per acabar de polir o ampliar algunes funcions sobre la base de les necessitats que exposin les administracions.
Suport institucional
Mercè Conesa, CEO de Barcelona Global, entitat sota el paraigua de la qual es va presentar Digital Twin, va insistir que un dels objectius que té l’entitat és no quedar-se en les funcions d’un think tank "sinó passar a l’acció, fer que passin coses". "Considerem que disposar d’una plataforma d’aquestes característiques pot ajudar a millorar el desenvolupament urbanístic de qualitat de tota l’àrea de Barcelona", va assenyalar l’executiva.
La rèplica digital va començar a gestar-se ara fa uns tres anys, quan Aretian va mantenir unes primeres converses preliminars amb l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB i la Generalitat. Finalment, va ser la Fundació Torras Lombana la que va desencallar el projecte i la que l’ha finançat perquè ara vegi la llum. Així, per la seva banda, Gras va assegurar que hi ha altres ciutats com Londres o Amsterdam que ja han mostrat interès a tenir una rèplica digital com la que ha dissenyat Aretian per a l’àrea de Barcelona i que aspira a créixer per arribar a ser una versió digital de tot Catalunya.
Notícies relacionadesL’acte també va comptar amb la participació de representants de les administracions públiques com l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, que va reivindicar les possibilitats que ofereix aquest software, que, segons el, "marcarà les grans decisions estratègiques". "Amb aquest projecte se’ns permet desplaçar la presa de decisions de l’àmbit subjectiu a decisions preses basant-nos en dades. Dibuixa un futur molt ben plantejat i esperançador per als nous models de metròpolis i ciutats que volem", va afegir Albiol.
També hi va intervenir Damià Calvet, en qualitat de vicepresident de l’AMB, que va parlar de la necessitat d’afrontar reptes d’una "extraordinària complexitat" com la cohesió social o la lluita contra el canvi climàtic i que va qualificar la rèplica digital com un "copilot necessari" per encarar aquestes necessitats. Per la seva banda, la delegada del Govern de la Generalitat a Barcelona, Pilar Díaz, i en la mateixa línia d’Albiol i Calvet, va dir que eines com aquesta que es va presentar ahir són "molt necessàries per planificar la regió i prendre decisions de futur".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els Mossos confirmen l’espionatge amb Pegasus a tres excaps de l’ANC
- Els Comuns no recolzaran els comptes del Govern si no es bonifica la T-usual
- L’habitatge es converteix en el principal problema dels catalans
- Imputat el germà de Sánchez per tràfic d’influències i prevaricació
- La pressió interna tomba el líder del PSOE de Madrid