Més de 200 entitats catalanes exigeixen reformar l’Administració pública
El FERA, integrat entre d’altres per la Cambra i Cecot, impulsa un acord a què s’han adherit el Cercle, Foment i altres associacions
Més de 200 entitats catalanes del món empresarial, econòmic i social reclamen la reforma de l’Administració pública. Menys burocràcia, menys paperassa, alleugeriment dels tràmits... Aquests són els principis que mouen el denominat Fòrum d’Entitats per la Reforma de l’Administració (FERA), que es va presentar ahir en un multitudinari acte que es va fer a l’edifici de la Llotja de Mar a Barcelona.
Entre els que subscriuen el text hi ha el Cercle d’Economia, Barcelona Global, Foment del Treball, el Gremi d’Hotels de Barcelona, el RACC, Barcelona Oberta, l’Associació Catalana de l’Empresa Familiar, la Universitat de Barcelona i la Fundació Barcelona Promoció. Així mateix, s’hi han afegit també entitats del tercer sector com la Federació d’Entitats d’Atenció a l’Envelliment (FEATE), la Federació Salut Mental Catalunya, Cohabitac i la Fundació Pere Tarrés.
En la presentació de la iniciativa a la Llotja, el president de la Cambra de Barcelona, Josep Santacreu, va assegurar que el sistema actual es basa en la desconfiança i va posar com a exemples que són un llast per a la competitivitat i l’activitat econòmica que per a una llicència d’activitat o d’obres es triga un mínim de dos anys. Al seu torn, va agrair que el Govern de Salvador Illa hagi situat la reforma administrativa entre les seves prioritats. Per la seva banda, el president de Cecot, Xavier Panès, va afirmar que urgeix reduir la producció normativa i fer-la més fàcil.
Professionalització dels gestors
Les organitzacions signants reclamen la professionalització dels gestors públics i deixar de fer canvis basats només en el canvi de les forces polítiques després de les eleccions, ja que un excés de burocràcia desincentiva l’activitat i la inversió. Després d’uns comicis hi sol haver entorn de 500 posicions que canvien. El degà del Col·legi d’Economistes, Carles Puig de Travy, va defensar centrar-se en determinats projectes de reforma i aplicar les mesures gradualment per a una eficàcia més gran. La jornada va acabar amb una conferència del consultor Xavier Marcet, membre del comitè de savis que el Govern ha creat per analitzar la reforma de l’Administració.
El FERA alerta sobre "la baixa qualitat" de l’Administració pública, constatada per diversos estudis i anàlisis, amb indicadors molt allunyats dels nivells a què arriben els països nòrdics i centreeuropeus. El Fòrum exigeix "una Administració moderna, competitiva, eficaç i participativa, i impulsar un marc institucional i un compromís ferm entre les forces polítiques i el nostre sector públic. Els principis bàsics han de ser la reducció de la burocràcia, la professionalització de la direcció pública, la transparència i una digitalització més eficient".
El FERA, un dels lemes del qual és "no hi pot haver un bon país sense una bona Administració", va ser impulsat per una desena d’organitzacions del món econòmic i la societat civil. Es tracta de la Cambra de Comerç de Barcelona, Cecot, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya (Colpis), el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Club de Direcció Pública ESADE Alumni, FemCat, l’Associació Catalana de Professionals, l’Associació Catalana de Gestió Pública (ACGP) i la Taula del Tercer Sector Social. Des de la seva constitució el 2013 ha liderat diferents accions per traslladar als poders públics les seves reivindicacions.
Divendres passat, la patronal Pimec i l’Observatori de la Pime, que no formen part del FERA, van presentar un estudi sobre la burocràcia en què revelaven que les pimes catalanes dediquen de mitjana 41,1 hores al mes a tràmits administratius, quan aquestes ja compten amb el 70% de la documentació. L’estudi llançava 58 propostes arran de les respostes de les pimes a una enquesta, entre les quals destacaven la revisió de la qualitat reguladora, que n’hi hagi prou amb aportar una sola vegada un mateix paper o consolidar el concepte de finestreta única i portar a terme avaluacions prèvies i posteriors de les regulacions. També s’advocava per les declaracions responsables, la col·laboració publicoprivada, amb participació de representants de les pimes, que coneixen millor les seves problemàtiques.
L’acte es va celebrar ahir pocs dies després que el Govern constituís un grup d’experts per a la reforma de l’Administració. Karina Gibert, catedràtica de la UPC i experta en intel·ligència artificial; Joan Torró, exsecretari del Departament de Justícia, i Carme Poveda, directora d’anàlisi econòmica de la Cambra de Comerç i membre del Comitè Editorial d’EL PERIÓDICO, són alguns dels 12 experts.
Un dels objectius d’Illa és treure part de la funció pública del segle passat i acostar-la al ciutadà, amb tràmits més ràpids, simples i fàcils d’entendre. Amb aquest objectiu, ha encarregat al catedràtic de la UPF Carles Ramió elaborar en un termini de 10 mesos una bateria de recomanacions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.