El Consell d’Europa insta Espanya a endurir l’acomiadament improcedent
L’organisme recomana al Govern que les indemnitzacions "tinguin en compte el dany real sofert per les víctimes"
Reunión del Consejo de Europa en la que se ha adoptado el primer tratado internacional sobre IA. /
El Consell de Ministres del Consell d’Europa va aprovar ahir una recomanació en la qual insta el Govern d’Espanya a reformar la seva normativa per endurir i restringir l’acomiadament en aquells casos en els quals aquest sigui improcedent. L’organisme europeu segueix l’estela del Comitè Europeu de Drets Socials, que, arran d’una denúncia del sindicat UGT, ja va reprendre Espanya per tenir una normativa que no era prou garantista per als treballadors en cessaments injustos.
En un comunicat emès ahir, el Consell d’Europa recomana a l’Executiu espanyol que les indemnitzacions "tinguin en compte el dany real patit per les víctimes i les circumstàncies individuals del seu cas".
L’organisme europeu considera que l’actual normativa no protegeix prou els treballadors i creu que això passa perquè les actuals quanties i causalitats no són prou restrictives perquè els empresaris no tinguin prou reticències a l’hora d’acomiadar algú sense causa. Dit d’una altra manera, Europa considera que la llei espanyola no ho posa prou difícil a un empresari quan vol acomiadar algú de manera il·legal.
És per això que el Consell d’Europa considera que l’Executiu espanyol ha de canviar el sistema indemnitzatori perquè "sigui dissuasori per a l’ocupador, a fi de garantir la protecció dels treballadors davant acomiadaments il·legals".
La reforma de la normativa relativa a l’acomiadament és una promesa electoral que recull l’acord de coalició entre el PSOE i Sumar, si bé en un primer moment el PSOE va dubtar de canviar la normativa i va defensar davant instàncies europees que la normativa espanyola complia amb els mínims.
Notícies relacionadesNegociacions pendents
De moment, el Ministeri de Treball no ha iniciat les converses amb els agents socials per veure com modifiquen la normativa. UGT va fer seva aquesta bandera una vegada, el 2021, però la patronal va declinar negociar dins del marc de la reforma laboral res relatiu a l’acomiadament. Llavors va anar davant els organismes europeus i va denunciar Espanya per, segons la seva opinió, incomplir amb les mínimes garanties. I Europa li va donar la raó.
- Els Mossos confirmen l’espionatge amb Pegasus a tres excaps de l’ANC
- Els Comuns no recolzaran els comptes del Govern si no es bonifica la T-usual
- L’habitatge es converteix en el principal problema dels catalans
- Imputat el germà de Sánchez per tràfic d’influències i prevaricació
- La pressió interna tomba el líder del PSOE de Madrid