Les dades dels visitants
Els hotelers reclamen al Govern que esmeni el registre de viatgers
Els allotjaments estan obligats ja a remetre al Ministeri de l’Interior més informació dels seus clients
El sector es nega a fer "interrogatoris" i insta a demanar només el passaport i el DNI
Després de mesos de queixes per part del sector turístic, ahir va entrar en vigor el nou registre de viatgers que obliga els hotels, agències de viatges i empreses de lloguer de cotxes a demanar més dades als viatgers de les que recollien fins ara. Els hotelers, que havien amenaçat en les últimes setmanes d’acudir als tribunals, adverteixen que no faran un examen als seus clients i confien que el Govern esmeni la seva pròpia norma per haver de demanar només el passaport i el DNI, com fins ara. "No sotmetrem ningú a un interrogatori, no ho podem fer", avisa el secretari general de la Confederació Espanyola d’Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT), Ramón Estalella. Mentrestant, les agències de viatges reiteren que se’ls eximeixi d’aquesta norma i adverteixen que la mesura "posa en risc l’activitat turística" del país.
Nova eina
Aquesta nova eina –que dona compliment a un reial decret que es va aprovar el 2021– converteix les activitats d’hostalatge, que van des dels càmpings o zones d’estacionament d’autocaravanes fins a hotels, així com les agències de lloguer de cotxes i intermediaris, com les agències de viatges i les plataformes digitals, en una mena de policia turística al servei del Ministeri de l’Interior. I és que totes aquestes empreses hauran de recollir dades com la forma de pagament, el número de la targeta de crèdit, el telèfon mòbil i fix o el domicili i abocar-les a una aplicació (ses.hospedajes) en un termini inferior a 24 hores.
L’objectiu de la mesura és comptar amb la màxima informació possible de cara a la prevenció i la lluita contra el terrorisme i crim organitzat, que segueix un modus operandi que té en la logística i l’ús de vehicles a motor un factor determinant. Els hotelers, tot i que es mostren disposats a "col·laborar-hi", insisteixen a limitar aquesta recollida d’informació al DNI i el passaport, com fan ara. "La seguretat d’Espanya és una cosa fonamental. Estem disposats a col·laborar-hi, com hem estat fent, sol·licitant les dades del passaport i del DNI a tots els passatgers i transmetent-les a la Policia, cosa que ha servit per tenir aquest magnífic sistema de seguretat que té Espanya", va insistir Estalella.
I, de fet, confien que l’aplicació d’aquesta mesura es reverteixi en les pròximes setmanes, després que el ministeri publiqués divendres passat una consulta pública per regular el procés. "Alimentem una certa esperança perquè divendres passat es va publicar una consulta pública que reconeix la dificultat d’aplicació del reial decret que ha entrat en vigor avui. Hi participarem per explicar què és el que creiem que s’ha de fer, que no és res més que tenir la capacitat, amb un lector de passaport i DNI, de passar el document i que vagi automàticament als cossos i forces de seguretat de l’Estat", afirma Estalella.
A més, els hotelers denuncien el "risc" que suposa "sol·licitar, transmetre i guardar durant tres anys" les dades personals dels seus clients, com estableix el reial decret esmentat. Per la seva banda, el Ministeri de l’Interior defensa que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades va concloure que el contingut estava emparat pel reglament europeu de protecció de dades. També el Consell d’Estat va donar el seu aval a aquesta regulació.
La Confederació Espanyola d’Agències de Viatges (CEAV) va enviar cartes als ministres d’Interior i Turisme, Fernando Grande-Marlaska i Jordi Hereu, respectivament, per demanar una vegada més que se’ls eximeixi d’aquesta norma, ja que aquest sector "no ha estat mai obligat a facilitar aquestes dades" i ja "els prestadors finals dels serveis, empreses d’hostalatge i de lloguer de vehicles" hi estan subjectes.
Notícies relacionades"Al no eximir-ne les agències de viatges i operadors turístics es posa en risc l’activitat turística, en particular la d’àmbit internacional, sent coneixedors que són ja diversos turoperadors, especialment europeus, els que estan centrant la seva atenció en destinacions competidores d’Espanya davant el rebuig que als seus respectius països està tenint aquesta qüestió", afirmen les agències en la missiva.
I afegeixen que no coneixen cap país de l’entorn que hagi disposat res semblant: "És una norma desproporcionada que col·lideix frontalment amb d’altres de rang espanyol i europeu, així com amb recomanacions de diferents organismes, i pot arribar a posar en perill la mateixa seguretat que es pretén tenir davant una ciberdelinqüència que, tristament, avança a passos gegantescos", sostenen.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034