Informe de l’OCDE

Espanya, entre els sis països on els fons de pensions es desinflen

La guardiola pública de subsidis espanyola és una de les més petites, tot i que ha crescut

El importante cambio que llega para rescatar tu plan de pensiones: a partir del 1 de enero

El importante cambio que llega para rescatar tu plan de pensiones: a partir del 1 de enero / EP

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Els plans de pensions han perdut terreny a Espanya en els últims anys, sobretot des que el Govern central va començar a retallar els incentius fiscals de les seves aportacions, i van tornar a desinflar-se el 2023. L’OCDE situa Espanya entre els vuit països que, en els últims cinc anys, han tingut més pagaments als beneficiaris dels seus plans privats de pensions que aportacions per part dels seus titulars. El 2023, Espanya va tornar a estar entre els sis països amb sortides netes en els plans de pensions, segons l’informe Pension markets in focus 2024, publicat ahir per l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE).

Comparativa

Notícies relacionades

L’organisme estima que les aportacions als plans de pensions espanyols el 2023 es van quedar un 3% per sota de les prestacions abonades i d’altres despeses a llarg termini. El saldo també va ser negatiu a Luxemburg (-24,3%), Portugal (-20,9%) o el Canadà (-1,5%). No obstant, en la majoria de les jurisdiccions les contribucions van superar les despeses. En el cas espanyol, el sector financer relaciona el signe negatiu amb el descens dels ingressos, per la forta retallada de les deduccions fiscals per aportacions individuals als plans de pensions privats empresa pel Govern des del 2021. L’Executiu socialista ha optat per una bonificació fiscal més gran a favor de les aportacions als plans de pensions d’ocupació, promoguts a les empreses o en els sectors productius (a través de la negociació col·lectiva).

L’informe de l’OCDE també assenyala Espanya com el país amb un més petit fons de reserva, de caràcter públic, amb un volum d’uns 6.000 milions el 2023, equivalent al 0,4% del PIB. La mida de la guardiola de les pensions contrasta amb la de països com Corea (46,3% del PIB), el Japó (38,3%) o Luxemburg (33,1%).

Temes:

Pensions