Moviments empresarials després del procés

El consell de Molins decideix tornara ubicar la seu social a Catalunya

La decisió de tornar a Sant Vicenç dels Horts s’ha pres per unanimitat

El consell de Molins decideix tornara ubicar la seu social a Catalunya
3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tornada a casa per Nadal. El consell d’administració de Molins –l’antiga Cementos Molins– ha decidit "per unanimitat" tornar a ubicar la seu social a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat). Aquest moviment es produeix després d’haver-se traslladat a Madrid amb motiu del referèndum independentista de l’1 d’octubre del 2017.

Fonts pròximes a la cimentera afirmen que, a més d’haver pres la decisió de forma unànime, considera que s’ha fet "pensant en el millor interès de la companyia". El trasllat fa set anys va arribar a provocar un cisma entre les branques familiars i fins i tot una disputa als tribunals, perquè alguna d’aquestes no volia emportar-se la seu a Madrid.

Molins, que fa uns mesos va decidir canviar el seu nom i marca, és una de les primeres grans companyies que ha decidit revertir la decisió de mudar la seu social després de l’1-O. La decisió s’ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en un breu comunicat que diu: "El consell d’administració de la societat, en sessió celebrada el dia de la data, ha acordat per unanimitat dels seus integrants el trasllat del domicili social a Sant Vicenç dels Horts (Barcelona), Carretera N-340, números 2 al 38, km. 1.242".

Caire polític

La mudança de Molins tenia aroma política. Joaquim Molins, ja mort el 2017, que en va ser el conseller delegat, va ser també conseller en governs de Jordi Pujol a la Generalitat per CiU, candidat a l’alcaldia de Barcelona i diputat al Congrés i germà de la branca dels Molins Amat, de la qual un dels membres, Joan Molins, és l’actual president.

La tornada de la seu social suposa situar-se de nou al costat de la principal fàbrica de la companyia a Sant Vicenç dels Horts. La decisió de fa set anys es va prendre per "la situació política i social" que es vivia a Catalunya i per "la inseguretat jurídica" que això provocava, i l’objectiu era "salvaguardar els interessos del grup, de marcat caràcter internacional, i garantir-ne la normal operativa".

El canvi de seu va enfrontar una part dels Molins Amat –la branca a què pertany el president, partidari de seguir a Catalunya– (31,5%) amb els Molins Gil i els Molins López-Rodo (60%). El Jutjat Mercantil número 3 de Madrid va rebutjar anul·lar el canvi de seu social com pretenien alguns representants dels primers. Els tribunals van donar la raó a l’empresa.

La companyia va canviar fa uns mesos de vestit i va remarcar la seva aposta per la sostenibilitat. Fundada fa 96 anys, va optar per unir sota la marca Molins amb una mateixa identitat corporativa els seus negocis de ciments (Cementos Molins Industrial), Promsa (formigó i àrids), Propamsa (morters), Pretersa-Prenavisa (formigó prefabricat) i Precon (solucions prefabricades). Al juny, el conseller delegat, Julio Rodríguez, va ser rellevat per Marcos Cela.

La companyia, present en 12 països, manté les marques de la filial de mobiliari urbà, Escofet, i l’alemanya productora de ciment d’aluminat de calci, Calucem, a les quals va afegir la frase by Molins. L’empresa ha intensificat la seva estratègia dirigida a ser "un referent global en solucions innovadores i sostenibles per a la construcció".

Notícies relacionades

Degoteig de tornades

El llistat d’empreses reconegudes que han decidit retornar la seu a Catalunya és encara molt reduït. El degoteig va començar el 2018, quan la Societat General d’Aigües de Barcelona (Agbar), la matriu d’Aigües de Barcelona, va anunciar la tornada des de Madrid al considerar que hi havia prou estabilitat econòmica després de les tensions sofertes el 2017. El 2023 va ser la companyia tecnològica de lluita contra la pirateria Red Points, liderada per Laura Urquizu, la que va acordar traslladar la seu de nou a Barcelona, ja que després del referèndum de l’1-O es va mudar a Pamplona. Més recentment, aquest mateix any, ha sigut el grup familiar Laboratorios Ordesa (fabricant de les papilles Blevit) el que ha tornat a domiciliar la seu social a la capital catalana; durant la fase més aguda del procés l’empresa s’havia traslladat a Osca.