Règim sancionador
El Govern central vol apujar les multes de la CNMC a directius
L’Executiu impulsa una reforma per elevar de 60.000 a 400.000 euros les sancions màximes per infringir la llei de competència
El Govern espanyol planeja una reforma estructural del règim sancionador de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) per, entre altres qüestions, elevar de 60.000 a 400.000 euros el límit màxim de les multes a directius per infraccions contra la llei de defensa de la competència. Així ho planteja el grup socialista en una esmena presentada dimecres al projecte de llei d’autoritat de defensa del client financer que es tramita al Congrés. Les esmenes inclouen canvis en sis articles de l’actual llei de defensa de la competència.
El Govern, a través del grup socialista al Congrés, impulsa, mitjançant aquesta esmena, una sèrie de canvis que, en conjunt, semblen respondre a una regla de càstig i recompensa. D’una banda, els canvis que es proposen apunten sancions més dures per a empreses i directius que incompleixin els preceptes de la llei de competència. D’altra banda, es planteja una rebaixa de les sancions de fins al 15% per a aquelles empreses i directius que, malgrat estar ja en un expedient sancionador en marxa, acceptin reconèixer la seva infracció i col·laborar amb els equips de la CNMC, organisme que presideix Cani Fernández.
Això últim és el que s’ha batejat com a procediment de transacció. "El nou mecanisme, que permet a les empreses reconèixer la seva responsabilitat en un il·lícit que està sent investigat pels organismes de competència de cara a reduir la possible sanció, s’inclou en la normativa de competència espanyola atenent al seu bon funcionament a escala europea i en altres països del nostre entorn", explica el grup socialista en la justificació de l’esmena.
Compromisos assumits
Amb aquestes modificacions, el Govern espanyol pretén donar resposta a un dels compromisos assumits davant Brussel·les en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) per "reforçar el marc normatiu de defensa de la competència", vinculat al novè desemborsament de fons europeus Next Generation EU.
Notícies relacionadesA més d’elevar la quantia de les multes als directius, que es calcularan en funció de la seva participació en la infracció, el Govern també aclareix que les sancions a les empreses per infringir la competència es calcularan com a percentatge del volum de negocis "mundial" de la companyia en qüestió a l’exercici immediatament anterior o "a l’últim exercici disponible".
La llei actual ja estableix que quan no és possible delimitar els ingressos de les empreses, les multes s’estableixen en funció de la seva gravetat. Ara, el Govern proposa elevar aquest esquema de sancions, que es calcularan "motivadament i de conformitat amb el principi de proporcionalitat". En concret, es planteja duplicar el límit màxim de les sancions per infraccions lleus (de 500.000 a un milió d’euros), i aclareix que les molt greus passaran d’una multa de "més de 10 milions d’euros" a un límit de "fins a 50 milions d’euros". Les greus es mantenen en un màxim de fins a 10 milions.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça