El sector del cava ven el 12% menys fins a l’octubre castigat per la sequera
La denominació d’origen pateix problemes per proveir mercats clau com Alemanya / El preu puja el 10%, cosa que ajuda a millorar el valor

El president de la denominació d’origen (DO) Cava, Javier Pagés, comença pel final. I explica que aquest any, a les portes de Nadal, aquest conjunt d’empreses que estan dedicades a l’elaboració de vi escumós està davant un dels pitjors balanços de vendes que es recorda. "L’entorn conjuntural afecta enormement aquest sector, i el que ha estat passant al llarg dels últims anys és una important sequera, que ha tingut una gran afectació en els resultats", introdueix Pagés.
El lament no és fútil. Pel comportament que estava tenint el sector en els últims anys, era previsible que el primer balanç de vendes de cava de l’any reflectiria un estancament. Era una cosa amb què ja comptava una indústria que fa temps que treballa a millorar la qualitat del seu producte per poder apujar el preu de venda i créixer en facturació, més que en volum d’ampolles venudes. Però aquesta radiografia és bastant pitjor de l’esperat.
La DO Cava ha venut 149 milions d’ampolles fins a principis d’octubre, i aquest volum és un 12,8% menor al que es veia en el mateix moment de l’any anterior. De fet, és la primera caiguda en tres anys. Aquest descens es dona tant dins d’Espanya –on s’ha venut entorn d’un 3,5% menys de producte– com a l’exterior, tot i que a fora és molt més acusat: la caiguda frega el 16%.
Notícies relacionadesDe primer mercat a quart
La gran culpable és Alemanya. El que fins ara era el mercat més important en vendes a l’exterior, ha comprat 9,9 milions d’ampolles a Espanya, un 55% menys. Aquest retrocés té molt a veure amb el fet que un sol celler [pel que han dit, presumiblement, Freixenet] ha retallat molt les seves vendes en aquest mercat "perquè no tenia prou inventari per afrontar la venda". Això ha convertit aquest país en el quart més important en vendes, cedint la primera posició a Bèlgica (tot i que ha importat un 3,6% menys) i la segona als Estats Units. De fet, només Suècia, el Japó i els Països Baixos han incrementat el volum de producte adquirit. El problema, dit per Pagés, no és d’interès pel producte ("l’acceptació puja", defensa), és de capacitat de producció. En aquest entorn, explica, era habitual acabar les veremes amb uns 300 milions de quilos de raïm. Fins i tot davant aquest panorama, Pagés es va mostrar tranquil i fins i tot optimista: "D’una banda, tenim una baixada de vendes, però, d’altra banda, hi ha una pujada en valor". Així, els preus del cava han pujat un 10% aquest any, que significa que malgrat vendre menys, les empreses han pogut mantenir el volum d’ingressos.
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- A Terrassa L’escola acusada d’ultracatolicisme acomiada el director
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Investigació científica La Generalitat assumeix l’administració de Cellex i Mir Puig
- Adéu a la jubilació als 67 anys: aquest 2025 la Seguretat Social puja l'edat per a aquests treballadors
- Conflicte laboral PortAventura suspèn la venda d’entrades per a aquest dissabte per la vaga de treballadors
- Guia completa Sant Jordi 2025 a Tarragona: parades de llibres i roses a la Rambla Nova, signatures d'autors i propostes
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen