Sentència pionera

El TC avala que una mare soltera dobli el permís de maternitat

L’alt tribunal reconeix a una família monoparental el dret a les 26 setmanes

El TC avala que una mare soltera dobli el permís de maternitat
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Per primera vegada una mare soltera ha aconseguit que el Tribunal Constitucional (TC) li reconegui el dret a doblar el permís de maternitat i tenir el mateix temps, 26 setmanes, per cuidar el seu fill que si aquest hagués nascut en una família amb dos progenitors. Els magistrats de l’alt tribunal ja s’havien mostrat disposats, en abstracte, a reconèixer aquest dret a les famílies monoparentals i ara, per primera vegada, una treballadora ha guanyat un cas al respecte. "Són els drets de la meva filla i de la nostra família, se’ns estava discriminant i això no ho podia consentir", afirma Emilia (nom fictici per preservar el seu anonimat) en conversa amb EL PERIÓDICO.

L’empleada, membre de l’Associació de Mares Solteres per elecció, afiliada de CCOO de Catalunya i assessorada pel seu gabinet, va decidir lluitar als tribunals per equiparar el seu permís de maternitat amb el d’una família tradicional. El seu periple judicial va acabar el 2 de desembre, quan des del TC li van notificar la sentència que li donava la raó i invalidava tots els recursos de la Seguretat Social, que insistien que ni Emilia ni el seu nadó estaven discriminats per la legislació espanyola.

"Et trobes que allargues les 16 setmanes de permís amb vacances i pots estar amb el teu nadó cinc mesos i escaig, però després ja has de tornar a la feina i posar-lo en una escola bressol, si l’accepten i t’ho pots permetre, o recórrer a avis o familiars. Una família biparental ho té molt més fàcil, econòmicament i logísticament no té res a veure", opina.

"Aquesta sentència és la primera del Tribunal Constitucional que reconeix la vulneració del dret fonamental a la igualtat i no discriminació a una mare treballadora i, en conseqüència, anul·la tot el procediment judicial i administratiu i obliga l’INSS a reconèixer el dret a gaudir de les setmanes per cura de menor que corresponien a l’altre progenitor al ser una família monoparental", afirmen des del sindicat.

Llarga batalla judicial

Notícies relacionades

Les famílies monoparentals, com la d’Emilia, han anat guanyant el pols a l’Estat, que per defecte s’hi ha anat oposant i ha anat destinant recursos públics als tribunals per denegar la possibilitat d’ampliar els permisos de maternitat o paternitat.

"Una casa on només entra un sou no es pot permetre una reducció de jornada. Impossible", afirma Emilia. "A més, moltes empreses tenen molt poca sensibilitat amb la conciliació", afegeix. Aquesta treballadora prefereix mantenir l’anonimat, ja que està pendent que la Seguretat Social li comuniqui si podrà exercir ara les setmanes de permís que li ha reconegut el TC –cosa que li requerirà coordinar-se amb l’empresa– o si rebrà una indemnització d’algun tipus.