Farmacèutic de ‘tota la vida’
Joan Uriach: L’empresari, nascut en el si d’una família de tradició farmacèutica, va presidir durant gairebé dues dècades el negoci fundat pel seu besavi, la companyia que va llançar la biodramina i que avui està centrada en l’autocura. Va ser també un dels fundadors i presidents de Farmaindustria.
Joan Uriach Marsal (Barcelona, 1929), que va morir ahir, era un d’aquests farmacèutics de tota la vida. Patró de la companyia que l’any passat va decidir obrir el seu capital a un inversor aliè a la família per primera vegada en 185 anys, el fons britànic ICG, que va desembarcar a la companyia amb al voltant del 30% de la propietat, a través d’una ampliació de capital; va néixer en el si d’una família de tradició farmacèutica més que centenària i es va convertir en l’impuls del negoci familiar.
Uriach Marsal, que va ser president de la farmacèutica familiar del 1986 al 2005, representava la quarta generació de la companyia fundada el 1838. En l’actualitat ja hi ha a l’empresa membres de la sisena generació. El farmacèutic es va incorporar el 1955 a l’empresa fundada pel seu besavi. Va ser un dels impulsors de medicaments com la biodramina, convertit en referent en el mercat contra els marejos.
Va estudiar la carrera de Farmàcia entre els anys 1948 i 1953. El 1965 se li va atorgar el títol de doctor per la Universitat de Barcelona (UB), amb la tesi doctoral Aportació a l’estudi de solucions de Nitrofurazona i Furaltadona, que va obtenir la qualificació d’excel·lent cum laude. Del 1962 al 1967 va ser nomenat vicepresident de l’Agrupació de Laboratoris Farmacèutics de Barcelona. Membre fundacional de la patronal Farmaindustria, va ser el seu president en dues ocasions.
Fills i nets
Els seus fills, Enrique Uriach Torelló, que és el president actual; Joaquín, Juan, Xavier i Marta, formen part del consell de família com a principals accionistes de la companyia, així com dos nets, Guillermo Quintero i Sofía Uriach Antón. Enrique i Joaquín, així com Guillermo Quintero, fill de Marta Uriach, s’asseuen al consell d’administració que està presidit per Lluís Cantarell i que té a Oriol Segarra com a conseller delegat.
Amb el pas de donar entrada a un accionista aliè a la família, l’empresa va reforçar l’estratègia de consolidar-se com a líder del negoci de natural healthcare (autocura), l’activitat per la qual fa alguns anys que aposta després de desprendre’s del negoci de medicaments de prescripció. Dins d’aquests plans va emprendre la compra de la francesa Ineldea, l’adquisició més gran de la seva història, i ha seguit amb noves operacions per enfortir aquest negoci. Amb aquests moviments, l’empresa, que preveia arribar als 450 milions en vendes el 2025, anticipava els seus objectius i no descartava arribar als 500 milions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Informe municipal 44 incidències per hora als voltants de la Sagrada Família
- El Govern, estupefacte davant l’elecció de Louzán
- DESPRÉS DE Mango busca el mirall on mirar-se per al seu nou repte
- BComú trenca el pacte amb el PSC per a les ordenances fiscals
- Joan Manuel Sevillano: "Hem vingut a ajudar a canviar Barcelona"