Adeu a un gran emprenedor

Jonathan Andic obre nova etapa a Mango apel·lant al llegat del seu pare

El primogènit d’Isak Andic anima els treballadors a "honrar la memòria" de l’empresari mort en un accident a Montserrat, mentre es dilucida com quedarà el nou accionariat

Jonathan Andic y su padre en la tienda de Mango de la Quinta Avenida, en 2022.

Jonathan Andic y su padre en la tienda de Mango de la Quinta Avenida, en 2022. / EDUARDO LÓPEZ ALONSO

4
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Primera gran declaració d’intencions de la família Andic després de la mort del seu patriarca, Isak Andic, fundador de Mango. Almenys en els primers compassos de l’etapa que afronta la companyia, la idea és que l’operativa, el rumb i la missió segueixin com fins ara. Així ho va suggerir ahir Jonathan Andic en el seu primer discurs després de l’accident que es va emportar dissabte la vida del seu pare al massís de Montserrat.

Ho va fer en un acte intern d’homenatge que va organitzar l’empresa a les seves oficines centrals a Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental). Andic fill és directiu de Mango (màxim responsable de la línia de roba d’home) i membre del comitè d’administració, però, en aquest cas, va agafar el micròfon davant els 3.000 treballadors que van participar en la trobada com a representant de la família.

Salut econòmica

"Això és només el principi: continuem honrant la seva memòria i el seu llegat, mantenint vius els valors i ensenyaments que ens va deixar", va expressar, segons recull un comunicat difós per la mateixa empresa. "Que el seu exemple ens inspiri a ser millors cada dia i a continuar construint junts el Mango del futur", va afegir. Aquestes paraules, que va ratificar també el conseller delegat de Mango, Toni Ruiz ("Estem junts, units, amb la voluntat de continuar amb el projecte i el llegat d’Isak Andic)", van aclarir, indirectament, part de les elucubracions dels últims dies.

Cal mirar la història per comprendre aquest rumor de fons. Isak Andic feia uns anys que estava una mica distanciat del dia a dia del negoci a l’haver-lo deixat en mans d’un conseller delegat que estava aconseguint tot el que s’havia proposat l’empresari més ric de Catalunya i la cinquena fortuna del país. Bàsicament, que Mango recuperés un caixet una mica minvat, la relació de confiança amb el seu client i, sobretot, la salut econòmica. Quan Andic va haver de tornar del seu primer intent de retir per reconduir la situació, Mango venia entorn d’un 6% menys i perdia més de 100 milions d’euros.

Mai es van arribar a donar gaires explicacions al respecte, però fonts del sector atribueixen aquell retrocés a les decisions executives preses per respondre a una crisi econòmica mundial que va esclatar just quan Mango més agressivament havia apostat per la internacionalització. I, llavors, estaven als comandaments Jonathan Andic i Daniel López. Tots dos continuen ocupant càrrecs d’altíssima responsabilitat a Mango, però allò va ser el que va convèncer definitivament Isak Andic de buscar fora de la família la resposta als seus plans d’estabilització (llavors), i creixement (després).

Això ho va trobar en Toni Ruiz, exdirectiu de Leroy Merlin que es va acabar convertint en algú tan important per a Andic que té, ara, el 5% de la propietat de la companyia. És l’única persona aliena a la família Andic a qui el fundador de Mango va obrir el seu capital. "A aquest home l’hi dec tot", explica que li va dir Andic fa no gaire Andrés Rodríguez, president de l’empresa editora de Forbes.

El gran dubte és què passarà ara, si el testament confirma que Andic ha deixat el 95% d’accions restants a repartir a parts iguals entre els seus tres fills i aquests són els que assumeixen la màxima responsabilitat d’aquesta cadena que factura més de 3.000 milions d’euros. El fundador i alma mater de Mango havia expressat fins i tot en públic que la seva feina estava orientada a formar els seus fills per ser bons accionistes, no gestors de la companyia. És a dir, que el seu desig era que Mango fos una embarcació propietat de la seva família, però que el capità fos algú aliè a aquesta. I tot sembla indicar que així ho faran els seus fills. Ja no només pel discurs en què així ho va manifestar Jonathan Andic, sinó perquè és el moviment més lògic.

Precaucions

Notícies relacionades

El consultor expert en empresa familiar Jordi Tarragona apunta que, havent sigut Isak Andic president de l’Institut d’Empresa Familiar (IEF) i havent pres totes les precaucions en els últims anys per professionalitzar la gestió de l’empresa (amb un comitè d’administració ple de professionals independents i aliens a la família, per exemple), el més probable és que ho tingués tot més que lligat (per poder, podria, fins i tot, posar condicions que els fills heretessin aquestes accions). També decanta la balança a favor d’aquesta opció la mateixa professionalització del comitè, que fa una miqueta més complicat un canvi dràstic de rumb. O el que apunta una font pròxima a la companyia: l’important que és el concepte de família i ser-hi lleial per a aquesta família.

El gran misteri és el que passaria a llarg termini. Ningú obvia que, a la pràctica, disposar del 95% de les accions de Mango els donaria poder per fer gairebé el que volguessin. Podrien canviar completament el consell d’administració, per exemple, per muntar-ne un de més afí a la seva visió; podrien voler més capital per portar a terme creixements més ambiciosos i donar entrada a un fons d’inversió, o fins i tot valorar la sortida a borsa. En qualsevol cas, mentre s’aborden la lectura del testament i les consegüents gestions, la voluntat és de continuïtat. "Seguirem el seu exemple, ho farem per ell, per Mango, i ho farem com a ell li agradaria: amb un somriure i tota la nostra energia", va compartir també ahir Toni Ruiz. "L’empresa es troba en el millor moment de la seva història gràcies a l’esforç de tots i cada un dels seus empleats i del suport de la família Andic", va apuntalar.