Comprar calma el malestar

Ho fem per reduir la por i l’ansietat amb l’objectiu de sentir-nos millor, ja que genera en el nostre organisme un procés de recompensa

Comprar calma el malestar
1
Es llegeix en minuts
Sílvia Cóppulo
Sílvia Cóppulo

Periodista i psicòloga.

ver +

Ven a la ment, no a la gent, escrivia l’especialista en neuromàrqueting Jürgen Klaric. Perquè, encara que vulguem creure que les nostres decisions de compra estan basades en decisions racionals, la veritat és que un conjunt de processos inconscients que neixen en el nostre cervell reptilià són els que, majoritàriament, determinen les nostres eleccions. Pur instint bàsic.

Comprem per calmar la por, reduir l’ansietat i trobar-nos millor. Alimentem el sistema de recompensa a partir de l’experiència de compra. Posteriorment, inventem les justificacions racionals: "No necessito un jersei nou, però amb el fred que fa, m’anirà molt bé", "Sí que és car, aquest cotxe, però porta un motor molt potent i és més segur".

Com expliquen molt bé els nostres companys d’EL PERIÓDICO, som consumidors híbrids. Podem informar-nos del producte ‘online’ i alhora preferir la relació humana amb el venedor en un acte presencial de compra. La gran novetat és que la tecnologia i el seu fill, el maleït algoritme, ens coneixeran més que la nostra mare, de manera que, generaran nous estímuls agradables i personalitzats per alimentar la nostra fam de compra. Certament, les botigues seran més eficients i tindran una capacitat d’innovació creixent.

Notícies relacionades

Quan les grans superfícies van instal·lar-se al nostre país, passar el dissabte a la tarda empenyent el carretó entre els prestatges va ser una activitat nova, personal i divertida: podíem triar el que volíem sense haver-ho de demanar a ningú, amb tot el temps del món: la novetat semblava llibertat.

El salt tecnològic actual provocarà que comprem vivint una experiència fantasiosa o immersiva, que estimularà tots els nostres sentits. Un univers únic, on l’acte de la compra serà un joc entre la realitat i la virtualitat, i com si viatgéssim al futur, comprarem jugant, que és genial per a nosaltres, criatures humanes, sense adonar-nos que hem regalat les nostres dades.