Els guanyadors dels ‘Next Gen’
Catalunya és l’autonomia que més diners capta dels fons europeus amb 8.500 milions, segons les dades de la Conselleria d’Economia actualitzades fins a l’octubre. Una bona part s’han obtingut mitjançant el sistema de la lliure concurrència, el que es veu com a mostra de dinamisme empresarial.
Adamo, empresa de telecomunicacions d’origen suec, seu a Barcelona i que és, des del 2021, propietat del fons de capital risc francès Ardian, es manté com l’empresa que més recursos procedents dels fons Next Generation ha rebut a Catalunya, amb un total de 242,4 milions. A aquesta companyia la segueix l’Ajuntament de Barcelona, amb 223,2 milions; el Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (164,7 milions) i Openchip, firma nascuda al Barcelona Supercomputing Center, amb 110,9 milions, segons les dades que recopila la Conselleria d’Economia periòdicament.
Els recursos dirigits a l’empresa que encapçala aquesta classificació estan destinats al desplegament de la banda ampla, especialment en municipis de zones rurals i també en polígons industrials i centres logístics. En el cas d’Openchip, els fons són per dissenyar i vendre xips semiconductors de baix cost i baix consum energètic però alta potència de processament, des de Barcelona.
D’aquest informe, en què les quantitats a empreses i entitats que reben la major part dels recursos amb prou feines ha registrat variacions en els últims mesos, es desprèn que Catalunya reté el lideratge en la captació de fons europeus, amb 8.527 milions dels Next Generation procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR), segons les dades disponibles a 31 d’octubre. Destaca en aquesta anàlisi que una bona part dels recursos, més de 3.000 milions, s’han obtingut mitjançant el sistema de la lliure concurrència, cosa que, segons el seu parer, revela dinamisme empresarial.
En la classificació per quantitats rebudes fins ara, els segueixen Telefónica, amb 93,5 milions; Seat, amb 93,3 milions, la Universitat de Barcelona, amb 86,5 milions; la unió temporal d’empreses (UTE) Siemens Rail i FCC, amb 74,9 milions; Acciona Construcción, amb 68,5 milions; i Lotte Energy Materials, amb 67,5 milions per a la planta de bateries que té establerta a Mont-roig del Camp.
Davant Andalusia i Madrid
Com a conseqüència d’aquest balanç, Catalunya es manté líder en la captació d’aquests recursos, per sobre d’Andalusia, que és la segona, i de la Comunitat de Madrid, que és la tercera. La xifra total s’ha obtingut mitjançant l’assignació de l’Estat a la Generalitat a través de les conferències sectorials (4.070 milions); les convocatòries en règim de lliure concurrència (3.078 milions més 291 milions del kit digital), les adjudicacions de l’Estat que s’executen a Catalunya (744 milions) i les concessions directes de l’Estat a entitats catalanes (344 milions).
Del total de fons captats, 6.772 milions ja s’han distribuït entre beneficiaris catalans. Les empreses són el grup que més recursos ha obtingut, amb el 51,9% del total, seguit per les corporacions locals (17,3%) i els centres d’investigació i/o formació (16,7%).
Notícies relacionadesDes que la Comissió Europea va aprovar el pla de recuperació espanyol, l’Estat ha assignat a la Generalitat, a través de conferències sectorials, 4.070 milions, dels quals 3.803 ja s’han ingressat. A data de 31 d’octubre, la Generalitat havia mobilitzat el 86,3% dels recursos ingressats (3.283 milions), i d’aquests havia compromès el 70,5% (2.315 milions).
Es tracta d’"un bon ritme de desplegament que fa preveure que la Generalitat executarà tots els fons que se li han assignat a través de les conferències sectorials, segons el termini establert per la Unió Europea", remarca la Conselleria d’Economia.
- Juan Jesús Donaire: "Ens arriben alumnes que no saben sumar fraccions, una cosa impensable fa anys"
- Gram Parsons, per a qui encara cregui que no li agrada el country
- Els crítics d’ERC reobriran el front contra Junqueras després de Nadal
- L’àngel de la guarda de Logronyo
- El 16% dels pisos en venda a BCN costen més d’un milió