Biometà: una oportunitat per a l’economia local

El biometà és una de les alternatives renovables més prometedores perquè, a més de reduir les emissions de diòxid de carboni, potencia l’economia circular amb la gestió eficient dels residus, augmenta la creació d’ocupació i contribueix a recuperar zones despoblades

Instal·lacions de biometà a Llorca, Múrcia.

Instal·lacions de biometà a Llorca, Múrcia.

4
Es llegeix en minuts

La transició cap a energies més netes i sostenibles s’ha convertit en una necessitat urgent a causa de l’impacte del canvi climàtic. Les empreses energètiques juguen un paper fonamental en aquest procés, i han de ser capaces d’implementar canvis realistes, sostenibles i assequibles.

En aquest context, el biometà, un gas renovable produït a partir de residus orgànics, sorgeix com una solució prometedora. Redexis, empresa pionera en la producció de biometà, aposta per liderar aquest canvi, incorporant solucions que millorin la vida quotidiana de les comunitats locals i contribueixin a una economia més verda i resilient.

¿Què és el Biometà?

El biometà és un gas natural renovable generat a partir de residus orgànics com llots de radores, restes agrícoles, residus alimentaris i abocadors. Després de ser purificat, arriba a la qualitat del gas natural, cosa que li permet utilitzar-se en calefacció, transport i generació d’electricitat. Aquesta capacitat de produir energia neta a partir de residus orgànics el converteix en una alternativa estratègica i sostenible.

Creació d’ocupació

El biometà no només contribueix a una gestió eficient dels residus, sinó que també impulsa la creació d’ocupació en zones rurals, generant llocs de treball directes i indirectes en àrees com la logística, enginyeria i agricultura. Segons IRENA, el sector del biogàs va generar 330.000 llocs de treball el 2020, 76.000 d’ells a Europa. El 2024, la indústria del biometà ha creat 210.000 llocs de treball a Europa, i s’espera que arribi a 420.000 per al 2030 i més d’un milió per a 2050.

Menor petjada ambiental

Les emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEI) derivats de l’activitat humana, són la principal causa del canvi climàtic. A l’utilitzar matèria primera orgànica per generar energia, no es generen emissions addicionals i s’evita que els residus es descomponguin en abocadors, cosa que redueix significativament les emissions de metà, un potent GEI.

A més a més, el procés de producció de biometà genera un subproducte anomenat digestato, ric en nutrients i apte per al seu ús com a fertilitzant en agricultura sostenible.

. /

.

Seguretat i sostenibilitat

Les plantes de biometà operen sota estrictes normatives de seguretat i ambientals, com la Certificació Internacional de Sostenibilitat i Carboni (ISCC), un programa que s’enfoca en la sostenibilitat de l’ús de la terra, la traçabilitat i la verificació de gasos amb efecte hivernacle al llarg de tota la cadena de subministrament.

Així funcionen les plantes de biometà

Les plantes de biometà estan dissenyades per minimitzar el seu impacte en les comunitats veïnes. Quant al trànsit de camions, els residus transportats a la planta ja tenen un destí previst, per la qual cosa no s’incrementa el volum en termes de tones. A més, les rutes s’optimitzen per evitar nuclis urbans i reduir el nombre de viatges necessaris.

Respecte als sorolls i olors, aquestes instal·lacions es construeixen lluny d’àrees habitades i fan servir tecnologia avançada per contenir-los dins de la planta. Els estudis d’impacte ambiental asseguren que les activitats compleixin els estàndards legals, garantint que no interfereixin en la qualitat de vida dels veïns.

En termes de seguretat, les plantes de biometà estan sotmeses a estrictes controls des del seu disseny fins a la seva operació, implementant mesures preventives i realitzant inspeccions periòdiques. Operen sota certificacions com l’ISO 14001, que garanteix un maneig adequat dels riscos.

A més, el consum d’aigua és mínim, ja que les plantes reutilitzen aigua de pluja en els seus processos i generen un subproducte útil per a reg, contribuint a reduir la demanda hídrica en activitats agrícoles.

Renovable i autòcton

Espanya ocupa el segon lloc a la Unió Europea quant a extensió agrícola, amb més de 25 milions d’hectàrees dedicades a l’agricultura. A més, és líder en la producció de productes com ara l’oli d’oliva, ous, vi i carn de porc i pollastre. Aquesta abundància de recursos col·loca el país en una posició estratègica per al desenvolupament de biometà, el qual pot generar-se a partir de residus agrícoles, ramaders i agroindustrials.

. /

.

Els experts ho veuen com una alternativa «imbatible» a Espanya pel seu potencial. Així ho van assenyalar Sedigas, Aebig i Redexis Renovables en un diàleg sobre ‘Biometà: reptes d’una energia neta per a un present i futurs sostenibles’, celebrat a Servimedia recentment. Miguel Mayrata, director de Redexis Renovables, va afegir que a més es tracta d’una solució «que permet no canviar res i utilitzar les infraestructures existents».

Compromís de Redexis

Redexis és un actor clau en les infraestructures energètiques d’Espanya, gestionant més de 12.000 quilòmetres de xarxes de gas natural.

Compromesa amb la transició energètica, lidera el desenvolupament de biometà, amb tres plantes operatives a Almazán, Llorca i Los Alcázares. A través de la seva divisió Redexis Renovables i BioRed, la companyia impulsarà la injecció de biometà a la xarxa a finals del 2024, contribuint, segons Miguel Mayrata (Redexis Renovables) «significativament al sistema energètic espanyol».

Redexis també té un ambiciós pla d’expansió que li permetrà arribar a una producció anual de 2 TWh de biometà per al 2030, evitant l’emissió de més de 260.000 tones de CO2 a l’any. El seu compromís amb la sostenibilitat es reflecteix en la seva qualificació de cinc estrelles en el rànquing GRESB 2024, cosa que remarca el seu enfocament integral en la gestió ambiental, social i de governança, amb un clar enfocament en el desenvolupament econòmic, la innovació i la creació d’ocupació a les regions rurals.