El Govern tempta Junts i el PNB amb l’impost a les energètiques
L’Executiu estudia una deducció de fins al 60%
Les empreses podran rebaixar la quota segons les seves inversions en descarbonització
Els nacionalistes bascos han criticat que la taxa va contra el concert basc i no acceptaran pedaços
El Govern ha dissenyat una ambiciosa deducció dins de l’impost a les energètiques com a última temptació per atraure el suport parlamentari de Junts i el PNB a la pròrroga del gravamen el 2025. El reial decret llei aprovat dilluns passat pel Consell de Ministres "per a l’establiment d’un gravamen temporal energètic durant l’any 2025" permet a les grans empreses deduir-se fins al 30% de les seves inversions en transició ecològica amb un límit general del 10% de l’import. Aquest límit pot arribar al 60% si les inversions són molt elevades. Així consta a la redacció de la norma publicada dimarts al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), tot i que tot apunta que la posterior ratificació al Congrés està condemnada al fracàs.
Els nacionalistes catalans i bascos van arribar a un acord amb el Ministeri d’Hisenda a finals d’octubre per deixar caure el gravamen extraordinari sobre les energètiques, al considerar que posava en risc les inversions previstes per Repsol a Tarragona i País Basc. Però, l’aritmètica parlamentària de l’Executiu al Congrés i la pressió dels seus altres socis parlamentaris va portar Hisenda a comprometre’s amb ERC, EH Bildu i BNG a prorrogar el gravamen un any més per a, així, salvar la votació del paquet fiscal aprovat fa una setmana.
En un intent per acontentar totes les parts, l’Executiu ha decidit mantenir el gravamen energètic un any més, però ha dissenyat una potent deducció a què es poden acollir les empreses que hagin realitzat inversions estratègiques, des de l’1 de gener del 2024 fins al 20 de setembre del 2025. En el millor dels casos (si s’aconsegueix una deducció del 60% del gravamen), les companyies sempre estarien obligades a pagar el 40% de la quota anual del gravamen. Des del PNB ja han criticat que la taxa va contra el concert basc i no acceptaran pedaços: "Si es vol modificar la fiscalitat de les empreses perquè s’entén que hauria de ser més gran, revisi’s l’impost de societats", va tornar a advertir dilluns la formació política que lidera Aitor Esteban al Congrés, segons recull Europa Press.
Notícies relacionadesEn tot cas, com a últim intent, el Govern planteja en el seu reial decret llei una àmplia deducció. El text entén per inversions estratègiques aquelles que són "essencials per a la transició ecològica i la descarbonització, que per la seva magnitud contribueixin al creixement econòmic i l’ocupació", que es realitzin en "actius fixos o tecnològics compromesos en projectes industrials". I en aquesta definició cap gairebé tot: des de la producció d’hidrogen renovable a la transformació de residus en productes secundaris o en components de combustibles i gasos renovables com el biogàs o el biometà.
Tot això pot ser paper mullat si, com anticipen les manifestacions de Junts i el PNB, no es produeix la convalidació parlamentària del reial decret llei al Congrés en els 30 pròxims dies.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- CIÈNCIA Trobat el cadàver d’una cria de mamut en un estat sense precedents
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- A CATALUNYA La grip entra en fase epidèmica amb 743 casos per 100.000 habitants
- Valentí Fuster: "Soc cardiòleg, però em costa entendre la perfecció del cor"
- Discurs de Nadal del Monarca El Rei denuncia l’"eixordador" clima polític i demana "serenitat" i consens
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els protagonistes de l’esport el 2024 Jorge Martín, contra tots i contra tot
- Un titular vingut a menys El trist Nadal de Frenkie de Jong
- No queden gaires dies. Laia Sanz: "No em preparo mentalment: no ho he fet mai"
- Barcelona, protagonista Qui hi ha darrere de l’èxit nadalenc ‘Els llums de Sant Pau’