L’impost a la banca serà més suau en cas de fusió

Hisenda introdueix un altre canvi, exigit pel BCE, per no sobrecarregar el compte de resultats dels bancs del 2024

L’impost a la banca serà  més suau en cas de fusió
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Govern va introduir una modificació d’última hora en el nou impost sobre la banca per evitar una sobrecàrrega pel tribut en cas de fusió entre entitats. El reial decret llei de mesures urgents aprovat pel Consell de Ministres dilluns estableix un "ajust" per evitar que operacions de consolidació empresarial en les quals s’extingeixin entitats financeres –com és el cas de la fusió que pretén BBVA amb la seva opa sobre el Sabadell– s’acabin traduint en una càrrega fiscal més gran pel nou tribut sobre la companyia compradora. "Amb l’objecte de la neutralitat de les esmentades modificacions, es preveu un ajust en la quota en el cas que es portin a terme operacions de modificació estructural en les quals s’extingeixin entitats", s’explica en l’exposició de motius de l’esmentat reial decret llei.

El text estableix que la quota íntegra de l’impost de l’entitat compradora s’incrementarà en un 15% a l’exercici en el qual hagi comprat una altra entitat. Però aquest recàrrec tindrà un límit que, en tot cas, el situa per sota de l’impost que li hagués tocat pagar a l’entitat extingida en el cas d’haver seguit en solitari. Sigui el supòsit d’una entitat A que compra un banc B el 2025. L’impost que li tocarà pagar a A tindrà un recàrrec del 15%. Però aquest recàrrec mai podrà ser superior al que li hagués tocat pagar en solitari al banc B. En realitat, el normal és que el límit sigui inferior a aquesta quantitat, tal com es defineix en el decret.

La norma publicada dimarts passat al BOE inclou una segona modificació que afecta el nou impost i que té per objectiu evitar que el ja extint gravamen sobre la banca (que s’ha pagat el 2024, sobre ingressos obtinguts el 2023 per les entitats) i el nou impost (que afecta els ingressos del 2024) acabin recaient sobre el compte de resultats d’aquest any que està a punt d’acabar.

És una qüestió molt tècnica, però el canvi previst permetrà que, des d’un punt de vista comptable, els 1.695 milions que la banca ha pagat el 2024 pel ja extint gravamen vagin contra el compte de resultats d’aquest any. Per la seva banda, la quantitat que resulti a pagar pel nou impost, es carregarà sobre el compte de resultats del 2025.

Recomanació

Notícies relacionades

Havia sigut el mateix Banc Central Europeu (BCE), en el seu dictamen del passat 17 de desembre, que va advertir d’aquesta circumstància i havia recomanat al Govern analitzar els efectes comptables de l’impost, a fi d’evitar conseqüències no desitjades per a la solvència i posició competitiva de les entitats afectades, tal com es recorda en l’exposició de motius del decret publicat dimarts.

Per a això, Hisenda ha optat per retardar un mes la meritació de l’impost. Ja no serà "el dia següent al de finalització del període impositiu" (com estava fins ara). Segons el canvi d’última hora, la meritació del nou impost es trasllada a l’"últim dia del mes natural següent al de finalització del període impositiu". Això evitarà que el compte de resultats d’aquest any encaixi càrrega doble.

Temes:

BOE Govern BBVA Bancs