L’allau de renovables causa una caiguda de les emissions

El sistema elèctric espanyol encadena dos anys de baixades i les energies verdes pugen el seu pes fins al 56%

Aquest any els parcs eòlics han sigut la principal font de producció elèctrica, amb un 23% del total

Al darrere hi ha les nuclears (19,5%), les plantes fotovoltaiques (16,8%) i les hidroelèctriques (13%)

L’allau de renovables causa una caiguda de les emissions
2
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

El desplegament massiu de noves plantes de renovables està provocant un sotrac històric, i irreversible, en tot el sistema elèctric espanyol. Aquest any Espanya ha disparat la producció d’energies verdes fins a un nou rècord i n’ha apujat el pes fins al 56% de tota l’electricitat generada al país. I l’imparable boom de les renovables està provocant alhora una caiguda de les emissions de gasos amb efecte hivernacle de les companyies elèctriques fins a nous mínims històrics.

D’aquesta manera, el sector elèctric espanyol ha aconseguit un nou rècord a la baixa d’emissions aquest 2024. Les centrals elèctriques han retallat un 20% les emissions d’efecte hivernacle (diòxid de carboni i òxid nitrós, especialment) al llarg de tot l’any, fins als 25,66 milions de tones de CO2 equivalents, segons els registres de Red Eléctrica de España (REE), el gestor del sistema elèctric espanyol. Les dades corresponen a les emissions de tot el sistema elèctric nacional, no únicament el peninsular (en què les renovables tenen una presència més gran i més pes en el conjunt de la producció), sinó també sumant-hi el de les Canàries, les Balears, Ceuta i Melilla.

Es tracta del segon any consecutiu de caigudes d’emissions del sistema elèctric nacional. Les elèctriques ja van aconseguir el 2023 tornar al camí de retallades de les seves emissions, que s’havia trencat l’any anterior en plena crisi energètica, davant l’ús disparat de les centrals de gas per l’increment fins a nivells rècord de les exportacions de llum als països veïns, sobretot França.

El nivell d’emissions del 2024 representa una autèntica caiguda del 42% des dels màxims assolits el 2022, quan es van arribar als 44,4 milions de tones de CO2 equivalents. El sistema elèctric espanyol acumulava fins aleshores quatre anys consecutius de reducció d’emissions de CO2 i altres gasos amb efecte hivernacle fins a mínims històrics, però el 2022 va trencar la tendència i va registrar un fort increment en ple terratrèmol per la crisi energètica.

Cal accelerar de cara al 2030

Durant aquest any que s’acaba els parcs eòlics han sigut la principal font de producció elèctrica i, així, han concentrat un 23% de la generació total. Els segueixen les centrals nuclears, amb el 19,5% de la generació, i al darrere s’hi situen les plantes fotovoltaiques (amb el 16,8% de tota l’energia) i les centrals hidroelèctriques (amb el 13%).

Notícies relacionades

La tendència en què s’ha embarcat el sector apunta que el pes de les renovables només pot anar a més. El nou Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC), aprovat pel Govern, que és el full de ruta verd del país fins a l’any 2030, preveu com a objectiu per al final de la dècada aconseguir produir el 81% de l’electricitat amb fonts renovables. Una meta que exigeix accelerar encara més l’expansió de les plantes verdes.

Per ara, el desplegament massiu de noves instal·lacions en què s’ha introduït Espanya ha fet que gairebé un 64% de la potència instal·lada al país ja correspongui a energies considerades renovables: més de 83.600 megawatts (MW) del país són verds –amb més de 63.000 MW només d’eòlica i fotovoltaica, sense comptabilitzar la potència de l’autoconsum– i el seu creixement ha permès que la potència instal·lada total ja hagi escalat a un rècord de gairebé 130.800 MW.