Rellotges i anells faciliten les transaccions sense connectivitat
Les aliances entre entitats financeres i tecnològiques impulsen la innovació en objectes sense memòria i sense connexió a internet
La digitalització, l’aparició de neobancs i d’empreses emergents centrades en pagaments i transaccions, així com la incursió de les grans tecnològiques en els serveis financers, han provocat canvis importants en el sector i en les expectatives dels consumidors. Com a resposta, la banca tradicional, a més de digitalitzar tots els seus serveis, s’ha aliat amb les fintech per innovar més ràpid, cosa que ha accelerat l’adopció entre la població de noves solucions.
Facilitar les transaccions és una de les prioritats per assegurar l’operativitat dels clients. Una de les últimes adopcions és el pagament als comerços a través del rellotge o d’un anell sense necessitat de connectivitat.
Sense la cartera a sobre
Aquesta opció s’ha considerat útil per la seva comoditat i també entre les persones que practiquen esport i eviten portar la cartera a sobre. CaixaBank ofereix la possibilitat de fer pagaments amb dispositius com rellotges Garmin i FitBit, a banda dels propis d’Apple, Google i d’altres ecosistemes mòbils. Un acord amb la firma de la poma permetrà als consumidors que utilitzen qualsevol dels seus dispositius en una compra escollir entre fer-la al comptat o bé fraccionar-la en uns quants mesos. El mateix rellotge ofereix la informació prèvia dels costos de cada opció.
Poder fer els pagaments mitjançant objectes sense memòria i sense connexió a internet, que incorporen un xip amb tecnologia contactless (NFC), obre noves possibilitats. Espanya continua sent el lloc d’introducció a Europa de nous sistemes de pagament. La tecnologia contactless es va iniciar de forma primerenca, el 2012, de la mà de CaixaBank, a la qual cosa va seguir l’adopció generalitzada de Bizum, una nova opció que va néixer fruit de la unió de 20 entitats bancàries del país per facilitar els pagaments entre persones. Fidesmo, una start-up a cavall de Madrid i Estocolm, està ampliant ara les possibilitats dels pagaments mitjançant nous dispositius portables (wearables, en anglès).
Aquesta empresa s’encarrega d’integrar serveis de pagament a una aplicació que associa a un xip, que ofereix a marques com Swatch. D’aquesta manera, la coneguda firma suïssa ven rellotges que, malgrat ser analògics, sorprenen a l’incloure a la corretja un dispositiu de pagament.
De pagament i submergibles
Un altre client de Fidesmo és Rikki, una start-up ubicada a Barcelona que comercialitza anells amb la mateixa funció de pagament i sense connexió que s’anuncien amb els atributs de no portar bateria i ser submergibles fins a 50 metres.
Que l’objecte amb què es paga no necessiti energia ni connectivitat aporta una "gran comoditat a l’usuari", asseguren des de Fidesmo. Totes aquestes opcions inclouen un acord entre la firma que comercialitza l’objecte, la que proveeix els xips i l’entitat bancària. L’empresa assenyala que les seves solucions permeten a les entitats financeres oferir nous serveis i fidelitzar els clients. Es tracta d’una tendència en què tot apunta que no hi haurà marxa enrere: els consumidors dels mercats emergents estan saltant-se l’era de les targetes i migrant directament als moneders mòbils, segons exposa l’informe Mitjans de pagament 2025 i més enllà de PwC.
Notícies relacionadesA més del sistema de pagament, Fidesmo ja està treballant per incloure als objectes altres serveis bàsics com per exemple l’accés al transport públic. El repte en el futur és a més integrar la identificació digital.
Això ja és possible als mòbils: els espanyols ja poden sortir de casa portant tot el necessari al seu dispositiu, des de mitjans de pagament fins a documents com el DNI electrònic i el carnet de conduir digital, de manera que el converteixen en un autèntic substitut de la tradicional cartera o moneder.
- Apunt El mitjó de Mbappé
- Una segona Casa Orsola a l'Eixample: Barcelona investiga la compra i buidatge d'una finca que va burlar el tanteig i retracte
- L’Audiència de Girona avala els desallotjaments exprés
- Un tiroteig a Suècia causa 10 morts en un centre educatiu per a adults
- Adéu al mite de les 8 hores: La ciència revela les hores de son per a una salut òptima
- Educació a Catalunya Un de cada tres docents catalans opta al pròxim concurs de trasllats, un sotrac que ja tensa els centres
- Mercat immobiliari La Generalitat compra 743 pisos a un fons inversor per destinar-los a lloguer social
- Ampolles de qualitat Els millors vins catalans per començar l'any: 4 negres i 1 rosat
- Descarbonització Catalunya garantirà uns 1.400 milions d’euros en ajuts per comprar cotxes elèctrics i triplicar punts de recàrrega
- Laboral ¿Com m’afecta la reducció de la jornada laboral si ja treballo 37,5 hores a la setmana o menys?