La inflació torna a repuntar quatre dècimes i acaba l’any en el 2,8%

L’increment es deu als carburants i en menys mesura als productes d’oci i cultura / L’IPC avançat de desembre eleva la taxa subjacent al 2,6%

La inflació torna a repuntar quatre dècimes i acaba l’any en el 2,8%
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Després de l’ensurt de novembre passat, en el qual el cost de la vida a Espanya es va encarir sis dècimes, fins al 2,4%, després de gairebé mig any de descensos, aquest desembre els preus han experimentat una nova pujada de quatre dècimes, amb la qual cosa el 2024 tanca amb una taxa del 2,8% segons la dada avançada de l’IPC corresponent a l’últim mes de l’any, que ha publicat l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

Aquesta vegada, el principal causant del repunt són els carburants, ha indicat el Ministeri d’Economia en un comunicat, en el qual també constata "tot i que en menys mesura", que l’augment és així mateix atribuïble al cost dels productes d’oci i cultura, "que pugen més que el mateix mes de l’any anterior", afegeix.

La inflació subjacent, la que no té en compte els preus més volàtils dels aliments i de l’energia, ha sigut aquest desembre del 2,6%, dues dècimes més que la registrada al novembre. Al llarg de l’any, remarca el ministeri que dirigeix Carlos Cuerpo, la inflació, tant la general com la subjacent, s’han anat reduint de manera continuada, fet que ha permès que l’IPC general tanqui el 2024 vuit dècimes per sota de la taxa del 2023, quan va ser del 3,6%. La d’aquest any serà, a més, la dada d’inflació més baixa des del 2020 a Espanya.

El pic del 3,6% de maig

El pic de l’IPC d’aquest any es va registrar el maig, quan va marcar un 3,6%. A partir d’aquell moment va començar a afluixar i després d’un estiu de cert respir per als consumidors, a l’octubre van començar a arribar nous indicadors que la bona marxa de la inflació, que al setembre havia marcat un mínim de l’1,5%, s’estava tornant a invertir.

Aquell mes, el d’octubre, els experts van atribuir l’increment a la tornada de l’IVA dels aliments bàsics, que portaven dos anys exempts d’aquest impost. Ara, els responsables han sigut els combustibles fòssils, afectats pels conflictes del Pròxim Orient i d’Ucraïna. Diversos analistes apunten que la depreciació de l’euro davant el dòlar ha suposat un encariment dels costos d’importació. Segons l’últim butlletí petroler de la Unió Europea (UE), el preu mitjà del gasoil es troba en aquest moment en 1,432 euros el litre després d’haver pujat durant sis setmanes consecutives. El de la gasolina segueix la mateixa tendència que el dièsel, tot i que uns cèntims més car, i se situa en 1,515 euros per litre.

A aquest increment de l’IPC avançat de desembre s’hi sumarien dos elements més. En primer lloc, la resiliència que s’està detectant en els preus dels serveis, que han continuat creixent per sobre dels béns industrials no energètics, tal com recull el mateix INE en el seu informe mensual sobre l’índex de preus industrials (IPRI).

Notícies relacionades

En segon lloc, s’ha produït una reactivació del consum (almenys durant la primera part del mes), en el qual, segons les dades obtingudes en aquest cas per CaixaBank Research, hi ha hagut un augment de la despesa dels ciutadans en transport i gasolineres, del 4,8% al desembre davant el descens del 2,9% que s’havia registrat el mes de novembre anterior.

Sigui com sigui, l’IPC començarà el 2025 amb una taxa del 2,8%, més pròxima al 3% que al 2,1% pronosticat pels experts (com ara el Banc d’Espanya) per a l’exercici que està a punt de començar. Les previsions no són massa encoratjadores de cara a la pujada de gener, en què els aliments bàsics del cistell de consum –fruites i verdures, farines, llet i ous, entre altres productes– recuperaran definitivament l’IVA superreduït del 4%, mentre que la pasta i els olis de llavors tornaran a tributar un 10%. El d’oliva es quedarà en el 4%.

Temes:

Euro IPC