La factura de la llum portarà una pujada d’impostos i un altre canvi en la tarifa

Els increments inclouen l’IVA que passa del 10% al 21%, l’alça del 33% en els càrrecs del rebut i ajustos en els imports regulats

La factura de la llum portarà una pujada d’impostos i un altre canvi en la tarifa
2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’any 2024 va finalitzar amb un preu de l’electricitat al mercat majorista d’uns 60 euros per megawatt hora (MWh), la meitat dels gairebé 112 euros per MWh del 2021 i lluny dels 167,5 euros del 2022 i també dels més de 87 euros del 2023. I ha estat marcat per una primera meitat de l’any en què la meteorologia i la nova potència renovable van fer desplomar els preus fins a arribar a l’abril al preu del mercat majorista més baix des que hi ha registres, una mitjana de 14 euros.

En la segona part de l’any, la falta de vent i aigua va portar un encariment dels preus. La previsió que reflecteix el mercat de futurs (Omip) per als pròxims sis mesos augura una mitjana d’aproximadament 58,14 euros, per sobre dels 40 euros de mitjana de la primera meitat del 2024 però per sota dels 80 de la segona part del mateix any.

Un dels grans canvis és que l’IVA de la factura de la llum passarà de l’actual 10% al 21% a partir d’aquest mateix 1 de gener per a tots els consumidors. L’Executiu va decidir a finals de l’any passat que aniria desmuntant les mesures fiscals que es van adoptar per compensar els efectes de la crisi energètica.

Altres gravàmens

L’IVA és l’únic impost que encara mantenia un tipus inferior a l’habitual, després que l’Executiu condicionés la rebaixa al 10% si el preu del megawatt hora al mercat majorista se situava per sobre de 45 euros. I així s’ha mantingut des del juliol, quan es va iniciar el camí alcista del preu mitjà del mercat majorista.

A més de l’IVA, el rebut de la llum està gravat per l’impost especial de l’electricitat (IEE), amb un 5,11%, i també per l’impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica (IVPEE), que puja al 7%. Però el PP i Junts han acordat reduir aquest últim impost al tipus zero, dins del projecte de llei pel que es regula el règim del comerç de drets d’emissió de gasos d’efecte hivernacle, en tramitació al Congrés. Aquest impost el paguen les empreses productores d’electricitat, no els consumidors, però el fan repercutir a través de les seves ofertes de venda d’energia al mercat i la factura. El PSOE i Sumar aspiren a frenar aquesta iniciativa.

Notícies relacionades

La part regulada de la factura també variarà. D’una banda, baixen els peatges un 4%, però pugen els càrrecs un 33%. Els càrrecs són aquella part de la factura en què els consumidors paguen les qüestions relacionades amb la política energètica, com la retribució de les renovables històriques i l’amortització del deute generat entre el 2000 i el 2013 per dèficit de tarifa. Amb tot, fonts del Govern calculen que la factura prevista per al 2025 per a un consumidor residencial serà un 7% superior a la del 2019, molt inferior a la inflació acumulada.

El canvi d’IVA juntament amb l’alça dels càrrecs provocarà que una vivenda amb un consum de 250 kWh mensuals que al desembre pagués uns 50,62 euros, al gener el cost li pugi fins a 56,63 euros. Un altre dels grans canvis previstos afecta els consumidors amb tarifa regulada que tenen l’anomenat preu voluntari per al petit consumidor (PVPC).