El mercat de la vivenda

Els lloguers amb el nou índex de referència de l’INE pujaran un 2,2%

El percentatge es revisarà cada mes i només és aplicable als contractes posteriors al maig del 2023, després d’entrar en vigor la llei de vivenda 

Paneque confirma que hi ha "fugues" al lloguer de temporada

La Generalitat remarca que els preus en municipis tensionats milloren el seu comportament

A partir del juliol, els llogaters tindran un número de registre per oferir lloguer de curta durada

Els lloguers amb el nou índex de referència de l’INE pujaran un 2,2%
4
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Els lloguers que es revisin aquest mes de gener podran pujar fins a un 2,2% d’acord amb el nou índex de referència d’arrendaments de vivenda publicat ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Aquest percentatge, però, només és aplicable als contractes que es van firmar després del 25 de maig del 2023, data d’entrada en vigor de la llei de vivenda. Els acords subscrits en dates anteriors no estan subjectes a aquest indicador, però en aquests casos els increments hauran de ser sempre, segons preveu la llei d’arrendaments urbans (LAU), d’un màxim equivalent a l’IPC (l’últim conegut, el del novembre, va ser del 2,4%).

El nou índex elaborat per l’INE, anomenat amb les sigles IRAV i que s’actualitzarà cada mes, surt d’una complexa fórmula matemàtica que té en compte diversos elements, com el valor mínim entre la taxa de variació anual de l’IPC, la taxa de variació anual de l’IPC subjacent i les taxes de variació anual mitjana ajustada de tots dos i la primera dada publicada. De tot això es conclou que per a aquest mes de gener el percentatge d’increment serà del ja esmentat 2,2%.

La dada forma part del paquet de mesures de contenció de preus previst en la llei de vivenda. El més conegut és el polèmic límit als arrendaments, que només s’aplica per ara a Catalunya. La llei preveu que sigui l’INE l’encarregat de definir l’índex de referència per a l’actualització anual dels contractes, per tal d’evitar increments desproporcionats. "Es tracta d’una eina més que ens permetrà controlar que els contractes no acabin sent abusius per als inquilins", va afirmar la consellera de Territori i Habitatge, Sílvia Paneque, que ahir va visitar una promoció de vivendes de nova construcció a Sabadell, que sortiran al mercat en la modalitat de lloguer assequible per a menors de 35 anys.

La titular d’Habitatge de la Generalitat, que va recordar que el departament continua avançant en la redacció del règim sancionador per als casos en què no es compleixin els preus límit, va tornar a reconèixer que ja s’estan trobant un dels problemes que solen produir-se quan s’estableixen mecanismes de contenció: "Hi està havent una fuga cap al lloguer de temporada", va admetre. En el primer trimestre d’aplicació del límit de lloguers a Catalunya, es van firmar un 17% menys de contractes de lloguer a Catalunya, segons dades de l’Incasòl. En el segon trimestre, aquest percentatge ha sigut del 10%, va avançar Paneque. La part bona, va destacar, "és que ja portem dos trimestres consecutius en què els preus del lloguer en els municipis tensionats han tingut un més bon comportament que els de les localitats que no estan incloses en la llista, fins i tot amb algun decreixement".

Una altra de les eines que Paneque espera que sigui útil per evitar aquesta fuga cap al lloguer de temporada (propietaris que prefereixen arrendaments de menys durada o per habitacions, cosa que els permet no haver d’aplicar el límit al lloguer) és el registre únic d’arrendaments turístics, de temporada, d’habitacions o qualsevol altre tipus d’allotjament de curta durada, que va entrar en vigor ahir. Amb el registre també es crea una finestreta única digital d’arrendaments per a la recollida i intercanvi d’aquestes dades. Aquest registre no serà efectiu fins a l’1 de juliol, moment a partir del qual els llogaters hauran d’obtenir un número de registre per poder oferir un lloguer de curta durada a les plataformes digitals.

Període de transició

Així es desprèn del reial decret llei aprovat en l’últim Consell de Ministres del 2024, que estableix aquest període de transició del gener al juliol perquè les empreses i administracions s’adaptin a la nova norma que regularà els lloguers de curta durada a Espanya a partir del 2025.

La nova regulació obligarà els llogaters a obtenir un número de registre per a la vivenda de lloguer, aportar la informació requerida, atendre els requeriments d’informació, actualitzar-la en el moment que es produís un canvi en algunes d’elles i comunicar a les plataformes en línia el número de registre que hagi assignat el Registre de la Propietat o el de Béns Mobles.

Notícies relacionades

Amb aquesta nova regulació, Espanya es converteix en el primer país de la Unió Europea (UE) on es posa en marxa el reglament europeu que obliga els estats membres a crear un sistema d’informació en matèria de lloguers de curta durada, a través d’un sistema de registre i d’obtenció d’un número d’identificació per al lloguer de curta durada d’una vivenda.

La promoció de vivendes que va visitar ahir la consellera de Territori al barri de Can Llong de Sabadell és un pas més, va remarcar, en l’objectiu de construir 50.000 nous pisos a Catalunya per al 2030. "En aquest cas, són de lloguer assequible per a joves, amb una reserva de dues vivendes per a persones vulnerables en situació d’emergència", va dir, abans d’anunciar que el seu departament va treure ahir una convocatòria del programa Garantim, dotada d’un milió d’euros, per subvencionar l’accés a un sostre digne per a famílies en risc d’exclusió.