Catalunya, tercera en ocupació després de Madrid i Andalusia
Les províncies catalanes van guanyar 81.016 afiliats i la capital espanyola, 114.779 / "Som al camí correcte", assenyala el secretari de Treball
Catalunya va tancar l’exercici 2024 amb un balanç de 81.016 d’ocupats més, sobre un total de 3,79 milions de treballadors en actiu, i 8.186 aturats menys, sobre un total de 335.195 aturats inscrits en el Sepe. Així ho constaten les dades publicades ahir pel Ministeri de Treball i Economia Social i el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, que col·loquen Catalunya com la tercera autonomia que més ocupació va generar, en termes absoluts, de tot l’Estat, per darrere de la Comunitat de Madrid (114.779) i Andalusia (93.770).
"Som al camí correcte, podríem créixer més, però també menys", va defensar ahir el secretari de Treball de la Generalitat, Paco Ramos, durant una roda de premsa. Des de l’Executiu català van destacar la disminució de l’atur juvenil, així com la de l’atur en el sector industrial.
Esgotament
L’economia catalana va aconseguir tancar amb bons números el 2024, atès el context internacional, si bé evidencia un grau superior d’esgotament que el conjunt d’Espanya. Pel que fa a l’atur, va registrar la seva menor xifra des del 2007. I respecte a la creació de llocs de treball, el mercat laboral a Catalunya –igual com en el conjunt d’Espanya– va sumar quatre anys consecutius d’increments de l’ocupació. Si bé en el cas català, el 2024 va ser l’any menys intensiu en creació d’ocupació des del 2019. L’ocupació a Catalunya va créixer a un ritme del 2,2%, clarament per sobre de la mitjana europea (1%, segons les últimes dades trimestrals d’Eurostat), tot i que lleugerament per sota de la mitjana espanyola (2,4%).
L’efecte aspirador de Madrid va aconseguir guanyar-li la mà folgadament el 2024 a l’altra locomotora econòmica espanyola. Davant els 81.016 afiliats que va créixer Catalunya, la capital espanyola ho va fer en 114.779. Percentualment, suposa un 2,2% davant un 3,1%; gairebé un punt de diferència. Això explica com Madrid s’acosta a superar Catalunya i convertir-se en la primera autonomia en ocupació a Espanya. Una cosa que, si els ritmes de creixement dels dos territoris es mantenen, no seria descartable que passés en algun moment del 2025. Actualment, n’hi ha 16.000 d’ocupats de diferència entre els dos territoris.
Cicle expansiu
Notícies relacionadesLa quantitat d’ocupació generada a Catalunya va ser discreta durant el 2024. Pròpia d’un cicle expansiu de l’ocupació, però més pròpia d’una fase de desacceleració que no de cúspide. Per trobar una dada més baixa de creació d’ocupació, amb permís del pandèmic 2020, hem de remuntar-nos a 2019. La segona meitat de l’exercici no va acompanyar especialment, ja que durant la primera meitat el ritme de creixement de l’ocupació va ser semblant a la mitjana espanyola.
En termes relatius, la província que millor resultat va deixar va ser Girona, que durant l’últim any va veure com la seva xifra d’ocupats creixia un 2,9%, davant el 2,2% de Barcelona i clarament per sobre de Tarragona (1,8%) i Lleida (1,8%).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Mites de les estacions fantasma del metro de BCN
- Sector financer espanyol La banca guanya el 34% més fins al mes de setembre, tant com en tot el 2023
- Els embassaments comencen a perdre reserves a Catalunya
- Gastronomia El 60% de turistes freqüenten locals de cuina espanyola
- La cavalcada mobilitza 850.000 euros de pressupost i 1.300 participants
- Un altre talent de La Masia Toni Fernández, una altra història precoç
- EL RAL·LI DAKAR 2025 Sainz es complica el cinquè ‘Touareg’ al bolcar a les dunes
- Lliga F Pajor, Salma i Aitana: les tres Reines Magues d’un Barça letal
- TEMPESTA AL PALAU Un Barça defectuós pateix un altre fiasco i s’allunya de la Copa
- LA CRISI INSTITUCIONAL AL BARÇA Laporta, dimissió o vot de censura