Els tributs autonòmics seguiran baixant, però amb menys intensitat

Les rebaixes fiscals aprovades per les comunitats des del 2019 s’han concentrat sobretot en la renda i han sumat 3.400 milions

Els tributs autonòmics seguiran baixant, però amb menys intensitat
3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Igual que ha passat a l’Estat, la pressió fiscal de les comunitats autònomes ha augmentat en els últims anys, malgrat les rebaixes d’impostos adoptades. El creixement econòmic i la inflació també han servit per fer créixer la recaptació de les comunitats autònomes malgrat que en el període des del 2019 fins al 2024 han pres decisions de mesures tributàries que han suposat una rebaixa fiscal neta d’uns 2.640 milions d’euros (en còmput anual), segons es desprèn de les dades incorporades pel Ministeri d’Hisenda en els Plans Pressupostaris remesos a la Comissió Europea.

En concret, les rebaixes fiscals s’han concentrat, sobretot, en els impostos de la renda (uns 2.600 milions en total, des del 2019), patrimoni (125 milions), successions i donacions (434 milions) i transmissions patrimonials (uns 290 milions), en total uns 3.400 milions. En sentit contrari hi ha hagut pujades en impostos mediambientals (490 milions) i, al seu dia, amb el cèntim sanitari de l’impost sobre hidrocarburs, així com en altres tributs menors.

De cara al 2025, les comunitats autònomes anticipen algunes rebaixes fiscals per al 2025, tot i que d’una intensitat molt inferior a les practicades en els últims anys. Segons estimacions de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), tot i que la situació per comunitats és molt variada, per al 2025 s’han aprovat o previst rebaixes fiscals en l’impost sobre successions i donacions, el de patrimoni i el de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITPAJD) que suposaran menors ingressos d’uns 100 milions d’euros en el conjunt de les autonomies. Així ho va estimar l’Airef en el seu Informe sobre les línies fonamentals dels Pressupostos de les administracions públiques el 2025, publicat el 5 de novembre.

Més recentment, algunes comunitats, com la de Madrid, han aprovat definitivament els seus Pressupostos per al 2025. La Comunitat de Madrid xifra en 107 milions d’euros l’estalvi fiscal de les mesures tributàries incorporades en el pressupost autonòmic que, sobretot, van dirigides a facilitar la compra i el lloguer de vivenda. A més, segons el govern regional, el 2025 estan previstes noves rebaixes fiscals en successions i donacions amb un estalvi que ascendirà a uns altres 130 milions d’euros.

Retocs el 2022

En els últims anys, les rebaixes d’impostos més grans de les comunitats autònomes es van produir a partir del 2022. Aquell any, quan es va produir l’esclat més important de la inflació, comunitats autònomes com Madrid, Andalusia, Aragó, les Canàries, Castella i Lleó, Galícia, Múrcia o el País Valencià van començar a practicar diferents tipus de retocs en les seves respectives tarifes autonòmiques de l’impost sobre la renda. L’objectiu era evitar una tributació més gran en l’IRPF per l’efecte de la inflació, en contra de la decisió adoptada pel Ministeri d’Hisenda, que va optar per no tocar el tram estatal de l’IRPF. El 2023 es van afegir a aquesta tendència Extremadura i Navarra. Per al 2024 van anunciar noves mesures en aquesta mateixa direcció les Balears, Cantàbria, La Rioja, Navarra i País Basc, segons l’informe Panorama de la Fiscalitat Autonòmica que cada any publica el Consell General d’Economistes.

Notícies relacionades

El Ministeri d’Hisenda ha xifrat en 2.328 milions d’euros la rebaixa neta de l’IRPF produïda des del 2022 en el conjunt de les autonomies, segons dades que figuren en el Pla Pressupostari per al 2024, remesa a la Comissió Europea l’octubre del 2023.

Això, només en l’impost sobre la renda, per al període 2022-2024. Al mateix document, el Ministeri d’Hisenda va estimar en 2.051 milions les rebaixes fiscals netes adoptades per les autonomies per al 2024, com a conseqüència de les decisions adoptades pels governs regionals després de les eleccions del 28 de maig de 2023, en les quals el Partit Popular es va imposar en la majoria dels territoris. En aquest càlcul per al 2024 s’incloïen mesures d’alleujament fiscal autonòmic en l’IRPF (1.728 milions) i també en els impostos de successions i donacions (297 milions), patrimoni (24 milions) i en el de transmissions patrimonials (1,4 milions).