El Marroc lidera el negoci de revenda de gas des d’Espanya
Rabat esprem el gasoducte que uneix els dos països i que funciona en sentit contrari a l’habitual gràcies al suport espanyol
Fa dos anys i mig, el Govern espanyol va voler fer una gran picada d’ullet al Marroc, amb la Moncloa abocada a recompondre les relacions diplomàtiques amb Rabat. Espanya va reobrir el gasoducte Magrib-Europa, el gran tub a través de l’estret de Gibraltar que arriba fins a Tarifa (Cadis) i que havia sigut tancat de manera unilateral per Algèria només uns mesos abans. Però aquella reactivació va ser històrica perquè, després d’un quart de segle utilitzant-se aquest gasoducte perquè el gas arribés a Espanya, des del 28 de juny del 2022 funciona amb un flux de subministrament en sentit contrari i ara s’utilitza per enviar gas d’Espanya al Marroc.
Més de dos anys després de la reobertura del gasoducte de l’Estret, el Marroc ja s’ha confirmat com una de les grans destinacions de les exportacions de gas des d’Espanya. De manera permanent, el regne alauita es manté com a segon comprador més important, només per darrere de França. Però, en els últims mesos, Rabat està aprofitant al màxim la canonada i s’ha convertit en el client més gran del negoci de la revenda de gas des d’Espanya.
El gener del 2023, el Marroc es va erigir per primera vegada en la història com a primer destí de les exportacions de gas des d’Espanya. Però ara el país nord-africà s’ha situat com a màxim comprador de les reexportacions de gas espanyoles des de l’agost passat i fins al novembre, fruit d’un fort descens dels enviaments a França durant la part final de l’any, segons confirmen els registres combinats d’Enagás i de la Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petrolífers (Cores). Fonts del sector energètic anticipen, a l’espera de conèixer-se les dades oficials, que al desembre el Marroc va mantenir la seva posició de lideratge.
En el conjunt del 2024, els enviaments al Marroc concentraran una mica més d’un 20% de totes les reexportacions de gas natural des d’Espanya, només per darrere de del prop del 33% que assoliran les vendes a França. No obstant, alguns mesos, les exportacions al país nord-africà han superat el 40% de totes les revendes a l’exterior des de les plantes de gas espanyoles. Els enviaments de gas al Marroc han espremut el gasoducte Magrib-Europa i, en alguns moments, s’ha vorejat la capacitat màxima de bombatge del gasoducte. La capacitat màxima d’exportació del gasoducte des de Tarifa és de 960 GWh cada mes, i en els últims més de dos anys són majoria els mesos en què s’ha utilitzat més del 90% d’aquest bombatge màxim.
El veto d’Algèria
Notícies relacionadesEl Govern de Pedro Sánchez va llançar en plena crisi energètica una ajuda crucial per al Marroc, facilitant el subministrament de gas natural que havia deixat de rebre per la decisió d’Algèria de tancar el gasoducte. Una picada d’ullet al Marroc, però també una ensopegada amb Algèria. I és que el cop de mà a Rabat arribava també en ple xoc diplomàtic amb Algèria –tradicional principal proveïdor de gas cap al mercat espanyol–, desencadenat pel gir del Govern en la postura tradicional espanyola sobre el Sàhara Occidental, que va passar a recolzar el pla autonomista del Marroc i que Alger rebutja.
En sentit estricte, Espanya no està venent gas al Marroc. El paper d’Espanya es limita a rebre a les seves plantes de regasificació els vaixells amb el gas que compra Rabat a qualsevol país proveïdor i l’envia a través del gasoducte de Tarifa fins al país alauita. Tot el gas reexportat d’Espanya al Marroc compta amb un certificat i un monitoratge d’origen per assegurar que no envia cap molècula procedent d’Algèria, com exigeix el Govern d’Alger.
- El jutge sol·licita que la Guàrdia Civil recuperi el que va esborrar García Ortiz
- Montero es postula per liderar el PSOE andalús després que Espadas hi renunciï
- La declaració de Cosidó
- Illa presentarà els pressupostos a partits i agents socials aquest mes
- El Govern situa l’ex número dos d’Elena al capdavant dels Bombers