Reptes per a les 10 grans de l’Ibex 35

Representen el 70% de la capitalització del selectiu borsari i fa dos anys que acumulen importants revaloritzacions.

Reptes per a les 10 grans de l’Ibex 35

Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

5
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

INDITEX - 158.700 - Marta Ortega

Mantenir les actuals perspectives de creixement i consolidar la seva xifra de negocis per sobre dels 40.000 milions. El primer grup de moda del món entra al 2025 mantenint la seva estratègia clàssica: l’aposta per la moda a través dels seus set conceptes de botigues; més percentatge de vendes a través d’online, on augmenta la competència deslleial d’empreses de baix cost amb seu a la Xina (cas de Shein); més inversions en tecnologia per al control de la cadena de valor i l’execució d’inversions logístiques extraordinàries per valor de 900 milions que inclou centres a Saragossa, País Valencià i Països Baixos. Amb presència a 214 mercats i 5.692 botigues, Inditex continua sense tocar sostre en un dels sectors més atomitzats que existeixen.

IBERDROLA - 87.858 - Ignacio Sánchez Galán

La victòria de Donald Trump va sacsejar els fonaments de les empreses líders en energia renovable. Favorable per les energies fòssils, la seva amenaça d’eliminar les bonificacions fiscals en les inversions en eòlica i solar és el principal risc regulatori a què s’enfronta Iberdrola, que manté la seva decisió de continuar apostant per aquells països amb màxima seguretat jurídica. El 33% de les inversions del 2024 d’Iberdrola van ser a aquest país, que ja representa el seu segon mercat en producció d’energia –amb especial focus en eòlica– després d’Espanya i tercer en negoci després del Regne Unit. El setembre del 2025, Iberdrola actualitzarà el seu pla estratègic, que inclou inversions de 41.000 milions fins al 2026, de les quals 21.500 serà en xarxes.

SANTANDER - 68.944 - Ana Botín

El banc italià Intesa Sanpaolo acaba de superar el Santander com a banc més valuós de la Unió Europea; una segona posició també amenaçada pel francès BNP Paribas. El Santander, on Espanya ja representa menys del 30 per cent del seu negoci, està cridat a ser un dels grans protagonistes de les operacions transfrontereres al continent per poder créixer. Mentre això no passi –i tampoc està previst que iniciï moviments per créixer via compres a Espanya– el Santander aposta per servir invertint en tecnologia per poder rivalitzar amb la creixent competència de la banca fintech. ¿Un altre dels seus desafiaments? Poder entrar a la lliga d’honor de la banca d’inversió, on segueix molt lluny dels grans en àmbit mundial.

BBVA - 56.157 - Carlos Torres

L’entitat basca espera poder tancar la compra de Banc Sabadell aquest any per convertir-se en el primer banc a Espanya superant CaixaBank i liderant el mercat de pimes. Sería la millor manera d’equilibrar un balanç molt pendent de les evolucions de dos països com Turquia i Mèxic, dels quals és dependent. Si acaba comprant el Sabadell, mitjançant l’augment de l’oferta, espera mantenir el banc català com a marca en solitari una temporada. Si l’adquisició que, en última instància, quedarà en mans dels accionistes del banc presidit per Josep Oliu, no acaba fructificant, BBVA entra en una etapa plena d’incògnites que podria afectar des de la seva cúpula directiva fins a tota una estratègia.

CAIXABANK - 38.228 - Tomás Muniesa

El canvi en la presidència de l’entitat (Muniesa per José Ignacio Goirigolzarri) controlada per la Fundació La Caixa a través de Criteria, obre una nova etapa en un banc que continua mirant des de la llunyania la possibilitat d’apostar fort per comprar en mercats internacionals. Espanya i la proximitat amb el client continua sent la principal premissa de l’entitat, que seguirà atent a la possibilitat que es generin noves compres a la banca mitjana espanyola a l’espera de la resolució de l’opa hostil del BBVA sobre el Sabadell.

AMADEUS - 30.715 - Luis Maroto

L’empresa de serveis tecnològics enfocada al sector turístic viu amb eufòria la recuperació del negoci a tot el planeta. Amb 4.600 milions de facturació en els primers nou mesos de l’any, el seu objectiu, en paraules del seu president, és "convertir-nos en el principal agregador de contingut NDC (estàndard per a la indústria) per a aerolínies i agències de viatges, liderar la transformació de la venda minorista de solucions tecnològiques per a aerolínies i ser el proveïdor tecnològic de referència per al sector hoteler". Un creixement que serà orgànic o via adquisicions com el de la compra de Vision-Box, proveïdor de solucions biomètriques.

AENA - 30.120 - Maurici Lucena

El 2014 tancarà amb 300 milions de passatgers aeroportuaris a Espanya, una xifra rècord i un any abans de l’esperat. Aena continua creixent al mercat exterior, especialment al Brasil. A Espanya, té la seva gran aposta en les obres de Barajas, que se sumen a la dels dos aeroports de Tenerife i el de Lanzarote en un projecte que s’ha de tancar abans del 2031. Les millores d’un bon nombre d’aeroports espanyols més la desitjada ampliació del Prat a Barcelona, són altres desafiaments. Els ingressos comercials, que ja aporten un 43% de l’ebitda, obren noves oportunitats juntament amb el negoci immobiliari.

FERROVIAL - 29.781 - Rafael del Pino

El Consell d’Administració va apostar per canviar la seva seu als Països Baixos i llançar-se a l’aventura nord-americana, principal objectiu d’inversió juntament amb el Canadà, cotitzant en el Nasdaq. La principal empresa d’infraestructures espanyoles acaba de vendre per 2.000 milions el 19,75% del capital de l’aeroport de Heathrow, on manté un 5,25%. La companyia, que continua tenint en la construcció i gestió d’autopistes el seu primer gran focus, s’ha llançat al sector energètic i mobilitat.

NATURGY - 23.116 - Francisco Reynés

Notícies relacionades

Al febrer, l’energètica presentarà el seu nou pla estratègic que servirà definitivament per abandonar la pretensió de dividir la companyia en dos. Naturgy, emmarcada en inversions en el sector de renovables, també ha entrat en un període de calma accionarial després dels moviments dels últims anys. La previsió que Criteria/Caixa (26,7% del capital) pugui augmentar-lo, segueix sobre la taula. La resta està repartida entre tres fons internacionals (57,3%) i l’algeriana Sonatrach (4,1%)

TELEFÓNICA - 22.422 - José María Álvarez-Pallete

10% en mans de l’Estat, un altre en mà de Criteria/Caixa i a l’espera que el grup àrab STC obtingui aquest mateix percentatge. Si el 2024 ha sigut l’any de la recomposició accionarial de la teleoperadora i de la reducció de deute, s’espera que el 2025 sigui la de recuperar les operacions corporativesper definir l’objectiu de consolidar-se com a proveïdora no només de telecomunicacions en àmbit europeu, sinó de continguts.