Intent perquè prosperi l’opa

El BBVA redueix el percentatge mínim del Sabadell que aspira a comprar

L’entitat bancària intenta evitar que la readquisició d’accions del seu rival pugui dificultar l’èxit de l’operació

El BBVA redueix el percentatge mínim del Sabadell que aspira a comprar
2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

El BBVA es mou per tractar que la seva oferta de compra (opa) del Sabadell tingui més opcions de tirar endavant, malgrat l’oposició política, empresarial i social que ha suscitat. El banc va anunciar ahir que redueix el percentatge mínim d’accions de l’entitat catalana que aspira a comprar i a què està condicionat que l’operació tingui èxit i s’executi.

L’opa ja no estarà vinculada al fet que els accionistes del Sabadell venguin al BBVA el 50,01% del capital social del banc, sinó a obtenir-ne més de la meitat de les accions una vegada exclosos els títols propis que el Sabadell tingui en el seu poder. A la pràctica, el grup presidit per Carlos Torres es fixa una meta més baixa per posar en dificultats les maniobres defensives de la cúpula del banc català, que s’oposa radicalment a l’operació.

El Sabadell, així, està a les portes de poder reprendre previsiblement el programa de recompra d’accions que es va veure obligat a paralitzar l’any passat per l’opa, així com de poder anunciar-ne un de nou, probablement coincidint amb la presentació dels resultats anuals de l’any passat que farà en unes setmanes. Es tracta d’una via de remuneració indirecta a l’accionista habitual a la banca en els últims anys: eleva el valor comptable de les accions que es mantenen al reduir els títols en circulació, ja que els adquirits són posteriorment amortitzats. En el context de l’opa, no obstant, havia adquirit una importància particular.

El Sabadell va haver de paralitzar el seu programa de recompra i amortització d’accions per valor de 340 milions d’euros de l’any passat quan havia executat entorn del 27,31% d’aquest a causa d’una derivada legal del llançament de l’opa per part del BBVA. No obstant, podrà reprendre’l i llançar-ne un de nou si l’hi aprova la seva pròxima junta ordinària d’accionistes, que habitualment se celebra a finals de març o principis d’abril a Alacant, on té la seu social. Això hauria pogut dificultar l’èxit de l’oferta del BBVA: donant per descomptat que l’amortització dels títols seria posterior al final del període d’acceptació de l’opa, augmentaria el nombre d’accions pròpies en mans del Sabadell i reduiria les que potencialment el BBVA podria comprar als accionistes de l’entitat catalana per arribar al 50,01% del capital.

Autocartera exclosa

Notícies relacionades

Per evitar-ho, el BBVA ha optat per excloure l’autocartera (les accions pròpies en mans del Sabadell) del percentatge de títols a què està condicionat l’èxit de l’opa: ja no aspira com a mínim a la meitat més una de les accions, sinó a la meitat més un dels títols que no posseeixi el Sabadell. L’entitat catalana té actualment accions pròpies que representen l’1,44% del seu capital, però aquest percentatge augmentarà previsiblement si, com sembla possible, el banc anuncia noves recompres d’accions per mirar de seduir els inversors i accionistes. El seu objectiu últim és convèncer-los que és millor que no acudeixin a l’oferta del BBVA perquè el Sabadell els aportarà més rendibilitat si segueix en solitari.

El BBVA ha pogut modificar l’oferta perquè es dona una de les tres condicions previstes en la llei d’opa per a això, concretament l’última. "Es podran modificar les característiques de l’oferta en qualsevol moment anterior als últims cinc dies naturals previstos per a la seva acceptació".

Temes:

BBVA