Apunt

Barcelona, inversió i ‘start-ups’

La multinacional KION Group elige el DFactory para instalar su Digital Hub de innovación intralogística.

La multinacional KION Group elige el DFactory para instalar su Digital Hub de innovación intralogística. / D.R.

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Barcelona afronta un exercici positiu quant a la inversió. I en els sectors que pesen, com l’industrial i el dels serveis. Ho preveuen consultores i assessors empresarials. Si la cosa no es torça per algun conflicte geopolític o la recrudescència d’algun dels existents, com les guerres a Ucraïna o a Gaza, el 2025 pot ser un any d’inversions i operacions corporatives. Un exemple és el sector immobiliari, en el qual ja es van tancar operacions significatives en la segona meitat del 2024, després d’una primera més incerta.

L’optimisme regna gràcies a una conjuntura econòmica marcada per una elevada velocitat de creuer de l’economia, de l’espanyola en conjunt; i, en especial, de la catalana, que fins al tercer trimestre de l’exercici passat registrava una taxa interanual del 3,9%.

I en aquest context, destaca la consolidació de la capital catalana com a ecosistema per a les empreses emergents i empreses de base tecnològica. El mateix passa amb els centres d’innovació i tecnològics de multinacionals. En els últims mesos, s’ha superat de llarg el centenar. I aquesta mateixa setmana, el gegant alemany Kion ha aterrat al DFactory, les instal·lacions dedicades a la indústria 4.0 del Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

Notícies relacionades

Però, si bé el context resulta atractiu per a les start-ups, segueix fallant una de les potes essencials per enfortir encara més el rol de la ciutat com a pol d’atracció d’aquests negocis. No falten voluntaris per finançar els estadis inicials o les etapes en què els projectes estan consolidats, però sí que no es té entitats especialitzades en les fases en què les companyies han de fer el salt i requereixen grans recursos, "quan cremen més diners", afirmen els experts.

I no s’ha aconseguit que Barcelona compti amb aquesta oferta fins ara. De fet hi ha empreses emergents que passarien per la capital catalana i que se n’acaben anant a altres zones d’Europa o els EUA on l’accés al capital en les fases de fer el salt és molt més fàcil. Aquesta sí que és una de les assignatures pendents.