L’efecte del límit al lloguer es dilueix sis mesos després que s’apliqui

La xifra de contractes firmats es va reduir en l’últim trimestre de l’any passat / El 21,5% dels pisos que estaven disponibles per ser arrendats a principis del 2024 havien desaparegut a l’arribar el setembre

L’efecte del límit al lloguer es dilueix sis mesos després que s’apliqui

ELISENDA PONS

4
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Sis mesos després de l’entrada en vigor de la llei de vivenda, el preu dels lloguers va descendir una mitjana del 3,39% a Catalunya, l’única comunitat autònoma que, de moment, aplica el controvertit mecanisme de control de preus previst en aquesta norma, segons les dades que recull l’Institut Català del Sòl (Incasòl). La mesura, doncs, ha generat a priori l’efecte que es buscava, que era contenir la pujada de cost del lloguer, però el cert és que mentre en el primer trimestre es va aconseguir que la baixada fos del 5,28%, en el següent –el que va de juliol a setembre del 2024– l’impacte es va diluir i finalment es va produir, en global, un increment de l’1,99% de mitjana. De fet, de les quatre províncies catalanes, l’única on el saldo del semestre és negatiu és Barcelona, amb un descens global del 3,21%. A les altres tres províncies, els lloguers van pujar en aquell període: un 1,85% a Tarragona, un 0,79% a Lleida i un 0,77% a Girona.

L’altra cara de la moneda, sobre la qual havien advertit també els experts, és que la xifra de contractes formalitzats va descendir un 21,46% en el mateix període.És a dir, un de cada cinc pisos que estaven de lloguer a principis del 2024 havien desaparegut després de l’estiu. Igual que va passar amb els preus, també el descens de contractes subscrits va ser més acusat en el primer trimestre d’aplicació de la llei (-15,04%) que en el següent (-7,55%).

Amb tot, les dades publicades per l’Incasòl a partir dels contractes d’arrendament que es registren en aquest organisme van, segons l’opinió de la consellera de Territori i Habitatge, Sílvia Paneque, en el camí desitjat, ja que "s’ha aconseguit que els preus en els denominats municipis tensats no creixin al ritme que ho feien fins ara i que hi hagi poblacions on fins i tot s’han encadenat ja dos trimestres de descens". Paneque considera, no obstant, que s’hauria d’esperar que la contenció de preus compleixi almenys un any de vigència per extreure’n conclusions més sòlides, segons va indicar en una visita a una promoció de vivendes a preu assequible la setmana passada a Sabadell.

La ciutat vallesana és, precisament, una de les que sí que han aconseguit l’efecte pretès amb el límit del lloguer. Allà, entre març i setembre de l’any passat, els arrendaments es van abaratir un 4,17%. També es troben en aquest grup Badalona (que suma una reducció de preus en sis mesos del 0,97%), el Prat de Llobregat (-5,94%), Granollers (-5,72%), Sant Adrià de Besòs (-5,09%) i Santa Coloma de Gramenet (-10,54%), entre d’altres. D’entre els municipis costaners més turístics sobresurten els casos de Salou, que ha registrat una reducció dels lloguers del 5,19%, i Lloret de Mar, amb una disminució acumulada del 12,33%.

No obstant, són encara moltes les localitats que, malgrat haver sigut incloses en les anomenades àrees tensades, encara no han notat l’empremta de la llei i els preus han continuat creixent els dos trimestres, com a Esplugues de Llobregat, que acumula un augment del 20,32%, i Matadepera (amb un 12,7%).

El lloguer de temporada

"L’establiment de preus màxims pot donar lloc a la retirada d’immobles de l’oferta de vivendes de lloguer, ja que per al propietari pot deixar de ser rendible l’explotació de l’immoble amb rendibilitats excessivament baixes", observa Joan Carles Amaro, professor del Departament d’Economia, Comptabilitat i Finances d’ESADE. L’economista considera, a més, que es produirà una "disminució de la qualitat de l’estoc de vivendes en oferta, ja que, previsiblement, el propietari tindrà més tendència a retirar del mercat vivendes de qualitat per por del seu deteriorament a canvi d’una renda baixa".

L’expert d’ESADE avisa, a més, que els límits als preus del lloguer poden acabar provocant "la proliferació d’un mercat negre en el qual el propietari de la vivenda buscarà eludir les restriccions legals a través d’acords amb l’inquilí que li permetin compensar la contenció en l’import percebut per la renda de l’immoble".

Notícies relacionades

En tot cas, va assenyalar Paneque en la seva recent intervenció a Sabadell, "tot apunta que una bona part de les vivendes que han deixat el mercat del lloguer tradicional o de llarga durada ha passat al sistema de lloguer per temporada", va argumentar. Per conèixer-ne la xifra, va dir la consellera, "caldrà esperar un temps, quan hi hagi dades que permetin assegurar quins són els usos que es donen a aquestes vivendes".

Paneque espera que el registre únic d’arrendaments turístics, de temporada, d’habitacions o allotjaments de curta durada sigui útil per posar blanc sobre negre aquesta fuga cap al lloguer de temporada. Amb el registre, que va entrar en vigor el 2 de gener, es crea també una finestreta única digital d’arrendaments per a la recollida i intercanvi d’aquestes dades. La nova norma no serà efectiva, no obstant, fins l’1 de juliol.