La renda mitjana ja supera els 1.000 euros en 32 municipis

Les mensualitats més elevades es troben a Sant Vicenç de Montalt, Cabrera de Mar, Cabrils i Premià de Dalt

La renda mitjana ja supera els 1.000 euros en 32 municipis
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Quan l’estiu passat va saltar la notícia que el preu del lloguer havia superat els mil euros de mitjana a Espanya, alguns municipis catalans llegien la informació entre l’escepticisme i la resignació. Aleshores, ells ja feia uns quants mesos que superaven (i de llarg) aquesta xifra.

La llista de localitats en les quals el preu de l’arrendament supera de mitjana aquesta barrera dels 1.000 euros la integraven, concretament, 32 poblacions a finals del setembre del 2024.

La ciutat de Barcelona, paradigma del que ha sigut l’escalada de preus dels últims anys, no és ni la primera, ni la segona. És just la del mig, la número 16. Per davant d’ella es troben un grapat de municipis (no tots costaners) del Maresme, del Baix Llobregat i del Garraf, i mitja dotzena de localitats conegudes pel poder adquisitiu dels seus habitants al Vallès Occidental i al Vallès Oriental.

El rànquing

Així, el rànquing l’encapçalen Sant Vicenç de Montalt, Cabrera de Mar, Cabrils i Premià de Dalt, quatre poblacions del Maresme que superen els 1.500 euros de renda mensual de lloguer, segons les dades que recull l’Institut Català del Sòl (Incasòl) a partir dels contractes d’arrendament firmats a Catalunya. Aquestes quatre localitats han sigut incloses per part de la Generalitat en la llista de municipis tensats des de març del 2024 i, malgrat això, a les quatre els preus van continuar pujant en els sis primers mesos d’aplicació del mecanisme de contenció de preus ideat en la llei de vivenda i que només s’aplica, de moment, a Catalunya.

A més de la ciutat de Barcelona, que acumula un descens de preus del 5,03% en aquell període, les dues úniques ciutats del top 15 que sí que han aconseguit frenar l’escalada de preus són Alella (Maresme) i l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental).

La localitat del Maresme havia començat l’any passat amb uns lloguers mitjans de 1.290 euros i va tancar el tercer trimestre en 1.268 (-1,69%). La del Vallès Oriental va passar dels 1.221 de gener als 1.205 de setembre, és a dir, un 1,30% menys. L’Ametlla és un dels municipis que es va incloure en la llista de municipis amb lloguer tensionat el 10 d’octubre, amb la qual cosa la seva rebaixa de preus registrada per l’Incasòl es va produir abans de la declaració.

Vivendes retirades

Les dades de l’Incasòl confirmen, així mateix –com havien advertit per endavant experts i professionals del sector–, la sortida del mercat de l’arrendament de vivendes en el qual s’ha realitzat una forta inversió, els habitatges més cars.

Notícies relacionades

Tant és així que, dels 20 municipis que tenen els lloguers més costosos de Catalunya, una desena van veure reduïda la seva oferta de vivenda per arrendar després de l’entrada en vigor del límit de preus.

En alguns casos, com Sant Vicenç de Montalt i Cabrils, la disminució de contractes firmats en el segon trimestre de vigència de la llei va ser del 48,1% i del 47,4%, respectivament, davant les xifres del primer trimestre de l’any, quan la norma encara no s’aplicava.