10,3% més que el 2023

L’aeroport del Prat supera els 55 milions de passatgers per primera vegada en la seva història

La infraestructura barcelonina arriba al rècord de viatgers en ple debat sobre la seva ampliació, que permetria augmentar la capacitat de les terminals i allargar la pista

Així es va gestar l’adquisició de la Casa Gomis al Prat, una compra que interfereix en l’ampliació de l’aeroport

El Periódico

5
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

L’aeroport de Barcelona-el Prat ha superat els 55 milions de passatgers per primera vegada en la seva història. El gestor aeroportuari Aena ha fet públic aquest dilluns el balanç d’activitat del 2024, en què es confirma que l’any passat la infraestructura barcelonina va acollir 55.034.955 viatgers, un 10, 3% més que l’any anterior, una xifra que bat la del 2019 (52,69 milions), que fins ara era el rècord absolut i que va quedar truncat per la pandèmia.

Arribar als 55 milions no és arribar a un dígitqualsevol. El 55 és el número que s’ha marcat com el suposat límit de la terminal T1, perquè l’operativitat de l’aeroport no se’n ressenti. La fita es produeix precisament amb el debat encara obert sobre la necessitat d’ampliar la capacitat de les instal·lacions, que Aena considera que hauria d’incorporar la prolongació de la tercera pista per assumir 90 operacions per hora (ara en són 78) i poder acollir avions més grans que porten a terme les rutes intercontinentals que anhela Barcelona.

Pendents de les inversions 2027-2031

Notícies relacionades

El creixement de les rutes intercontinentals es fia a una prolongació de la tercera pista per part d’Aena, malgrat que des d’alguns sectors s’adverteix que la modernització dels avions o els canvis en el tipus de combustible previstos per les aerolínies en els pròxims anys no ho fa tan urgent. La quantitat de passatgers a la principal terminal del Prat, la T1, això sí, podria alentir l’operativa.

Aquesta és la raó per la qual des de fa anys està projectada la denominada terminal satèl·lit, que permetria augmentar la capacitat dels actuals 55 milions a 70 milions. En el comunicat d’Aena en què es revela el balanç anual, l’empresa assegura que ja ha començat a treballar en el següent Document de Regulació Aeroportuària (DORA) 2027-2031, que és on s’inclouen les inversions del període. «Davant aquests números i fins que s’implementi l’eventual ampliació de la infraestructura, el creixement de l’aeroport estarà determinat per l’ús de les hores vall que encara queden disponibles, així com per la desestacionalització anual de l’activitat», han advertit.