Informe sobre Espanya

El problema de la productivitat es concentra en el 40% de les empreses

La Fundació BBVA aconsella facilitar el tancament de les companyies ‘zombis’ i recolzar el desenvolupament de les que tenen potencial

El problema de la productivitat es concentra en el 40% de les empreses
2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Malgrat la millora dels dos últims anys, l’economia espanyola continua patint des de fa dècades "un problema greu" de productivitat, sense aconseguir convergir amb els nivells d’eficiència que sí que presenten els Països Baixos, Alemanya, Suècia, França o Finlàndia. Així ho certifiquen la Fundació BBVA i l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie) al seu Segon informe de l’observatori de productivitat i competitivitat a Espanya, que es publica avui.

L’informe fa notar que, mentre que hi ha un grup d’empreses punteres, amb nivells de productivitat superiors fins i tot a la mitjana europea, hi ha un 40% d’aquestes que, en l’altre extrem, llasten les dades del conjunt de l’economia. "Si aquestes empreses aconseguissin elevar la seva eficiència productiva fins al valor mitjà del seu sector, la productivitat afegida en l’economia espanyola creixeria un 4,9%, que és un percentatge molt rellevant", remarca Juan Fernández de Guevara Radoselovics, investigador de l’Ivie i professor de la Universitat de València, que ha dirigit l’elaboració de l’informe.

Dues velocitats

"És necessari reconèixer que una part de l’economia no progressa adequadament mentre una altra sí que ho fa", assenyala l’informe, apuntant a l’existència d’una doble velocitat entre sectors i dins de cada un d’aquests. Dels 23 sectors que analitza l’estudi, en 11 la productivitat decreix entre el 2013 i el 2023, però en els altres 12 les seves variacions són positives. Mentre que la productivitat total dels factors (PTF) a les indústries extractives contribueix positivament al creixement del valor afegit brut (VAB) sectorial (8,03%), en el cas de la branca de subministrament d’energia elèctrica, que en aquests anys ha patit un xoc associat a la guerra d’Ucraïna, amb oscil·lacions importants en els seus preus i amb mesures de suport i suport, la productivitat té un efecte negatiu del -7,97% sobre el VAB del sector. En particular, les dades dels últims anys (2020-2023) són més positives, predominant les contribucions positives en una majoria de sectors (16 de 23).

Notícies relacionades

Dels cinc sectors amb més pes en el PIB, tres registren una contribució positiva a la productivitat total dels factors (PTF) i empenyen amb força l’agregat (comerç i reparació, activitats professionals i científiques, i Administració pública), mentre que en els altres dos són negatives i frenen la productivitat global (activitats immobiliàries i sanitat i serveis socials).

A més, de les 400.000 empreses analitzades, el 40% amb menor productivitat llasta les dades globals. L’informe identifica que, entre el 10% de les empreses menys productives, al voltant de 4.000 (amb uns 90.000 treballadors) són zombis, és a dir, que es mantenen vives malgrat ser econòmicament inviables. Els autors consideren que "seria beneficiós per a l’economia espanyola que sortissin del mercat" aquestes empreses zombis. Existeixen també companyies noves la productivitat de les quals és baixa a causa de la seva joventut. "Aquestes empreses necessiten suport financer, eliminació de barreres al creixement i menors traves administratives", apunta l’informe.

Temes:

BBVA Joventut