Com frenar la compra a estrangers
El Govern debat crear un nou impost o modificar el de transmissions per penalitzar l’adquisició de cases a ciutadans no europeus que no resideixin a Espanya.

El Govern està dissenyant un pla per frenar la compra d’habitatges a Espanya per part d’estrangers no residents de fora de la Unió Europea. Tot i que encara no s’ha concretat com es portarà a terme aquesta limitació, l’Executiu sembla decidit. Així ho va assegurar el president, Pedro Sánchez, al fòrum organitzat pel Ministeri d’Habitatge dilluns passat: "Incrementarem la càrrega fiscal que hauran de pagar fins al 100% del valor de l’immoble".
Sánchez va afegir: "Hem decidit limitar la compra de vivendes per part d’estrangers extracomunitaris no residents. És una mesura inèdita al nostre país, però que ja s’està aplicant al Canadà o Dinamarca i que considerem adequada. Només el 2023, els no residents de fora de la Unió Europea van comprar al voltant de 27.000 cases i pisos, no per viure-hi, no perquè visquessin els seus familiars, sinó per especular i guanyar diners, una cosa que en un context d’escassetat residencial no podem permetre".
Aquesta mesura, inèdita, com va comentar el president, està encara en una fase de disseny. Una de les opcions que estudia La Moncloa és redissenyar l’actual impost sobre transmissions patrimonials que han de pagar els qui adquireixen una casa. L’estructura bàsica d’aquest impost el regula l’Estat, però és de gestió autonòmica i són les comunitats les que poden modificar les bonificacions.
Bonificacions
Avui, aquesta taxa oscil·la entre el 6%, que s’aplica en Madrid, Navarra o Melilla, i el 10%, que s’assoleix a les Balears. No obstant, a aquest tipus base se li solen aplicar bonificacions per adquisició de primera vivenda, si és per a ús habitual (no per a inversió), o pel preu. Això permet que a les Balears es pagui un 8% si el pis val menys de 200.000 euros i un 10% si supera els 400.000. A Catalunya, si el valor de la transacció supera els dos milions d’euros, el tribut ascendeix fins al 12%.
L’altra fórmula a sobre de la taula és crear un nou impost que només es recarregaria als extracomunitaris no residents. Aquest tribut podria operar com el de patrimoni i grans fortunes i suposaria a la pràctica un veto gairebé total a la compra per part d’aquest perfil d’inversors o turistes, ja que suposaria pagar el doble del seu cost real en mercat.
Notícies relacionadesDes del Govern són conscients que es tracta d’un assumpte complex. Dos països europeus van intentar implantar-lo i el seu tribunal constitucional va acabar anul·lant la regulació. No obstant, estan decidits a donar un "missatge clars". "Aquesta mesura, que pot semblar menor perquè van suposar només 25.000 vivendes a l’any el 2023, es concentra en llocs on ja hi ha tensió al mercat, com les zones costaneres, illes i grans ciutats. Prioritzarem que les vivendes disponibles siguin per als residents", afegeixen.
Queden moltes incògnites. Per exemple, què passarà amb les vivendes de nova construcció, que no paguen ITP, sinó un IVA del 10%. Tampoc s’ha aclarit què passaria si el comprador és una societat amb seu fiscal espanyola o europea, tot i que la seva capital o socis siguin extracomunitaris no residents. I pot tenir un efecte rebot i que Espanya perdi atractiu davant altres països del sud d’Europa, més enllà de l’impacte econòmic de la mesura.
- Nadons de 80 països ja mosseguen fruites i verdures de cautxú creades per dues germanes barcelonines
- El 2030 IMATGES | Així seran les noves estacions de l’L8 de FGC a l’Eixample
- Futbol El Barça no tornarà a l’Spotify Camp Nou per al Gamper i espera poder tornar per començar la Champions
- Literatura llatinoamericana Jaime Bayly retrata les misèries sexuals de Vargas Llosa i García Márquez a ‘Los genios’
- Previsió meteorològica Arriba la borrasca Olivier amb fortes pluges: així afectarà Catalunya
- Contingut en català Neixen els Premis CRIT per reconèixer als creadors de contingut en llengua catalana a l’entorn digital
- Investigació científica L’Hospital del Mar descobreix per què el càncer de pàncrees és tan agressiu
- Guerra comercial El Govern central aprova un tram de 1.000 milions d’avals de l’ICO per a empreses afectades pels aranzels de Trump
- Indemnització rècord El Suprem eleva fins als 3 milions més interessos la indemnització pel dany neurològic causat per negligència mèdica en un part
- Previsió meteorològica Una vintena de comarques, inclosa la de Barcelona, en avís groc per intensitat de pluja