Efectes de l’auge turístic

La inversió immobiliària a Barcelona canvia els pisos de lloguer per hotels

Les compres d’edificis van superar els 2.500 milions l’any passat, marcat per la regulació que limita els preus dels arrendaments

Grans fons estan venent, pis a pis, blocs que van comprar i que han perdut rendibilitat

La inversió immobiliària a Barcelona canvia els pisos de lloguer per hotels
3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La inversió immobiliària a Barcelona va registrar l’any passat un volum que va superar els 2.500 milions d’euros, un augment del 30% respecte a l’any anterior. Van ser claus l’atractiu del sector hoteler –que va mobilitzar més de 600 milions– i les residències d’estudiants, que cada vegada capten més l’interès dels inversors. En l’altre extrem, en canvi, les operacions de compravenda d’edificis per llogar van caure de forma notòria.

Les grans inversions en l’àmbit immobiliari havien baixat el 2023 a la capital catalana, any en què no es va arribar a arribar als 2.000 milions. Però l’exercici passat es van col·locar per sobre de la mitjana dels 10 anys anteriors, situada en 2.350 milions. La consultora de serveis immobiliaris CBRE destaca, en concret, la gran activitat registrada en el quart trimestre, que va concentrar més d’un 30% de la inversió total, amb gairebé 825 milions.

El sector hoteler, sobretot el prèmium, va ser el primer destinatari d’aquestes inversions, estimulades, entre altres raons, per l’auge turístic de la capital catalana. Algunes de les principals operacions realitzades el 2024 van ser la venda de l’AC Hotel Barcelona Forum i la compravenda de Casa Lit, va destacar ahir CBRE en un comunicat. "Les dades del 2024 confirmen l’inici de la recuperació de la inversió immobiliària i suposen un canvi de tendència respecte a un 2023 marcat per la pujada dels tipus d’interès i la incertesa de l’escenari macroeconòmic", va valorar el director de CBRE a Barcelona, Xavier Güell.

Amb tot, en aquest segment concret de negoci, i malgrat que s’hi han invertit més de 600 milions d’euros , no es va aconseguir superar el bon nivell de l’any 2023, que havia sigut any rècord amb les operacions de l’Hotel Mandarin, el Dolce Sitges i el Sofía Barcelona. L’exercici del 2024 es va situar, doncs, un 7% per sota de les dades del 2023, tot i que, això sí, el mercat hoteler català va acaparar més d’un 18% de tota la inversió realitzada a Espanya l’any passat.

Amb més de 500 milions d’euros, el sector residencial o living va ocupar el segon lloc en les preferències dels inversors immobiliaris que van triar Barcelona, un 65% més que el 2023. Però no ho va ser per les transaccions de blocs de vivendes per llogar, que van ser "residuals el 2024 a l’arribar a volums d’inversió en mínims a causa de l’impacte de la regulació, que desincentiva la inversió en aquest segment", va assenyalar Güell. La pujada que va experimentar el sector residencial, indica CBRE, la va propiciar "la venda de residències d’estudiants, que han concentrat més de 275 milions d’euros". La principal operació en aquest àmbit va ser la "compra de dos actius per part de Morgan Stanley a Vita Group", detalla.

Desinversió

De fet, des de l’aplicació al març del límit als preus del lloguer (previst en la llei de vivenda per als municipis denominats tensats, entre els quals està Barcelona), són recurrents les informacions que asseguren que s’està produint una desinversió dels grans fons en aquest sector a Catalunya, és a dir, que firmes com Blackstone, Cerberus i Vivenio s’estan venent, pis a pis, els blocs que van comprar fa anys perquè han perdut rendibilitat, segons publicava aquesta setmana el diari econòmic Cinco Días.

Notícies relacionades

La realitat és que el living a Catalunya es va mantenir com a segona opció dels inversors, "cal contrari de la tendència registrada a Europa, on aquest segment ha liderat la inversió per primera vegada en el 2024", va indicar Marta Tarrío, responsable de Research Barcelona de CBRE.

Molt actives van ser també les transaccions l’any passat en el segment retail o venda al detall, que va ser el quart amb més volum d’inversió. Es van mobilitzar més de 350 milions, molt per sobre dels registres del 2023, quan amb prou feines es va arribar al 75 milions.